• Emelie Nordqvis. Foto: Per Andersson.
  • Albin Samuelsson. Foto: Per Andersson.
  • Oliver Praetorius. Foto: Per Andersson.
  • Frida Sandgren. Foto: Per Andersson

SM-silver till LKK:s nyförvärv

Konståkning

KONSTÅKNING: Lerum KK:s 14-åriga nyförvärv Emelie Nordqvist börjar få en stor samling med SM-medaljer, men konkurrensen var hårdare än vanligt när hon tog silver i sitt första juniormästerskap. Fyra LKK-åkare hade kvalat in till tävlingen i Karlskrona.

14-åriga Emelie Nordqvist kom till årets SM med tre silver i bagaget. Inte heller den här gången fick hon kliva högst upp på pallen, men andraplatsen var en stor prestation av åkaren som gått upp en åldersklass innan hon uppnått juniorålder.

– Jag ville vinna så klart, men det känns ändå jättebra att komma tvåa i mitt första JSM. Det är ganska stor skillnad, de andra åkarna är äldre och bättre än vad jag är van vid, säger hon.

Dessutom drabbades hon av halsfluss inför mästerskapet och hade fortfarande ont i halsen när tävlingen avgjordes. I det fria programmet fick hon kämpa extra hårt och gjorde några missar.

– Det påverkade andningen och konditionen lite, men annars tror jag inte att det påverkade så mycket.

En felfri inledning i kortprogrammet bäddade trots allt för ett nytt personligt rekord på 124.66 poäng.

– Det har gått väldigt bra sen jag bytte klubb. Det känns som att jag har blivit säkrare i hoppen och jag tycker att det är en bra gemenskap där vi peppar varandra, säger Emelie Nordqvist.

Hon blev medlem och började träna med Lerum KK i början på hösten, men på grund av Svenska Konståkningsförbundets övergångsregler tillhör hon Landvetter KK året ut.
Även Frida Sandgren tävlade i juniorklassen. Hon gjorde ett starkt kortprogram, men en lite sämre friåkning och slutade på 16:e plats.

Oliver Praetorius, som gått upp i juniorklassen den här säsongen, var ett starkt medalj­hopp inför SM.

– Han hade lite oflyt och missade ett par viktiga trippelhopp. Därigenom tappade han lite för många poäng för att nå fram till medalj, säger LKK:s Per Andersson.
Istället blev det en placering precis utanför pallen på en fjärdeplats.

Killarnas ungdomsklass hade ett litet startfält med bara fyra åkare men det förtar inte Albin Samuelssons insats. I sitt första SM satte han nytt personligt rekord med 69,31 poäng och blev bronsmedaljör.

Anita Östlund, titelförsvarare i damklassen, avstod SM på grund av skada. Efter mästerskapet fick hon i alla fall den svenska platsen i EM, som avgörs i Vitryssland i slutet av januari. Under hösten har 17-åringen från Gråbo tagit silver i Halloween Cup i Ungern och tävlat i Challengerserien. I dagsläget ligger hon 28:a på världsrankingen.