Stal av kommunen och ett äldre par

Kommunen

Politikern stal av kommunen och ett äldre par. Tingsrätten satte påföljden till skyddstillsyn med 220 timmars samhällstjänst. Mannen överklagade. Men nu har hovrätten fastställt den tidigare domen.

Nyligen meddelade hovrätten att domstolen fastställer tingsrättens dom mot mannen, som tidigare varit engagerad i ett politiskt parti i kommunen. Han hade yrkat att rätten skulle ogilla åtalet för grov stöld, ett inbrott hos ett äldre par, och ville att antalet timmars samhällstjänst skulle sänkas. Hovrätten gör dock samma bedömning som tingsrätten vad gäller både den grova stölden och påföljden.

Även betala skadestånd

Enligt domen ska Lerumsbon dömas för stöld och grov stöld. Han ska förutom skyddstillsyn och samhällstjänst också betala skadestånd på drygt 51 000 kronor till ett försäkringsbolag och totalt 12 000 kronor till ett äldre par som han har bestulit.

Kommunstölderna har begåtts när han var på möten i kommunhuset. Politikern har tagit IT- och tekniksaker, som dator och läsplatta. Han säger själv att det är diffust hur många gånger han har stulit saker där.

Mannen har dessutom tagit saker hemma hos ett äldre par. Hos dem stal han bland annat smycken, glasögon och alkohol. Han gick in hos det äldre paret och sa att de hade haft inbrott, och hävdade att han hade hört glaskross och sett en eller två personer springa från huset. Mannen betedde sig underligt vid tillfället och visade bland annat runt paret i deras egna hem.

Stöldgodset hittades hemma hos mannen vid ett tillfälle långt senare. Han döms för sju fall av stöld och grov stöld. Han var vid tillfället inte straffad tidigare och enligt yttrandet från frivården finns ett övervakningsbehov, vilket skulle kunna hindra honom från att begå fler brott.