• Foto: Malin Ericson
    Tillsammans. Barnen hjälper till med de vardagliga göromålen, som att laga mat.
  • Malin Ericson

Vill berätta att de finns

Kommunen

Dagmammorna vill visa att de fortfarande finns.
– Vi erbjuder ett fantastiskt alternativ till förskolorna och det vore bra om föräldrarna fick veta det, säger Malin Ericson.

I Lerums kommun finns det ett antal dagbarnvårdare, och de känner sig osynliga.

– Men vi vill synas, vi vill att föräldrar ska få veta att det finns alternativ till förskolorna. Nu känns det som att allt färre vet att de kan lämna sina barn hemma hos en dagmamma. Det är många som blir förvånade när jag berättar vad jag arbetar med, säger Malin Ericson.

Vad gör ni för att bli mer synliga?

– Det är flera av dagmammorna som har varit ute och satt upp lappar där de bor, och jag har satt upp information här i Floda, svarar hon och fortsätter:

– De flesta ser bara förskolor som ett alternativ för barnomsorg, men för en del barn är det bättre att vara i en mindre barngrupp i ett hem.

De har också kontaktat mäklare:

– I bostadsannonserna står det ofta 200 meter till närmaste förskola. Det var en dagmamma som kontaktade mäklare och bad dem skriva hur långt det är till närmaste dagmamma också, men det var ingen som nappade på idén.

Gör vardagliga saker

Det finns både privata och kommunala dagbarnvårdare, de sistnämnda har fyra till sex barn i sina grupper. Hon beskriver en vanlig dag, där hon och barnen äter tillsammans och gör vardagliga saker, som att pyssla, vara på lekplatsen eller gå till återvinningsstationen. De arbetar också med olika teman, som till exempel natur och miljö.

– Mycket av det vi gör är baserat på pedagogik, liksom i förskolorna. Barnen ska bli skolfärdiga.

Dagbarnvårdarna går till en lokal vid förskolan en dag i veckan. Då träffas barn och vuxna i de olika dagbarnsgrupperna och så äter man mat från förskoleköket.

Malin har alltid arbetat med barn, först på förskola och sedan två år tillbaka jobbar hon alltså som dagmamma, något hon trivs väldigt bra med.

– Att arbeta med barn är det roligast som finns, ingen dag är densamma, säger hon med ett leende.

Men varför just som dagmamma?

– För att man lär känna barnen på ett annat sätt när de är hemma hos en, det är också så att det är mindre barngrupper vilket innebär mer tid till varje barn.

– Vi kan anpassa dagen efter barnen, är det någon som har sovit dåligt en natt så kan vi sitta i soffan och läsa och ta det lugnt.

CARINA SVENSSON
carina.svensson@lerumstidning.com