Arkivbild: STEFAN SAMUELSSON

Ännu oklart om kompensation till tågresenärer

lerum

Västtrafik har ännu inte bestämt sig för hur de hårdast drabbade resenärerna ska kompenseras efter förra veckans tågstopp.

Trafikbolagets kommunikationsstrateg Kristian Lans lovade i LT att passagerarna på de båda tåg, som stod stilla på spåret i flera timmar i torsdags kväll, ska kompenseras på ett bra sätt.

Hittills har de emellertid inte fått någon annan kompensation än den vanliga ersättningen, vilket är att få tillbaka hela biljettpriset vid förseningar på mer än en timme.

”Högst ordinär”

”Jag var en av dem som satt fast på regiontåget och anlände till Alingsås nästan sex timmar för sent. Ansökte om kompensation i morse och nu på eftermiddagen kom resultatet i form av 150 kronor att tanka på min kontoladdning, dvs en högst ordinär förseningsersättning i paritet med vad jag tidigare har fått för betydligt mindre förseningar”, skriver en resenär i ett mejl till tidningen.

”106 kr i ersättning får jag från Västtrafik. Satt på tåget som avgick 16.50 från Gbg, kom till Alingsås ca 23.15”, skriver en annan resenär.

När LT kontaktar Västtrafik igen på måndagen konstaterar presskommunikatören Henrik Kjellberg just att det sedan 2016 finns en lag som reglerar ersättningar vid förseningar och att högsta nivån är att få hela reskostnaden tillbaka vid mer än en timmes försening. Det följer Västtrafik.

”Speciellt ärende”

Men han tillägger att bolaget ändå överväger att kompensera just de här resenärerna mer än så.

– Det är ett ganska speciellt ärende med många oturliga omständigheter, som gick fel. Vi ska försöka titta på det en extra gång men det är inte beslutat ännu hur vi ska göra, säger Henrik Kjellberg.

Han uppmanar alla som var med på de båda stillastående tågen att höra av sig till Västtrafiks kundtjänst. De som redan har fått ersättning sedan i torsdags kan för säkerhets skull höra av sig igen.