Jessica Birks. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Debutant i Australiens landslag

Innebandy

Som division 1-spelare är steget till landslaget extremt långt. Åtminstone om det gäller spel i de blågula färgerna. Med dubbelt medborgarskap är Flodas Jessica Birks uttagen i Australiens landslag.
– Det här kom som en överraskning och jag är jättetaggad, säger hon.

När Floda IBK möter FBC Lerum i söndagens derby blir utan sin lagkapten, som imorgon sätter sig på ett flygplan till Singapore. Där ansluter hon sig till det australiensiska landslaget för ett fem dagar långt träningsläger innan laget fortsätter vidare till Thailand och de Asiatiska spelen, som även innefattar länderna från Oceanien. Turneringen fungerar som ett VM-kval och Jessica blir ett exotiskt inslag.

– Jag blir nog den enda blondinen bland alla asiater, säger hon och skrattar.

LT talade med Flodabacken dagen före avresan och hon berättade om bakgrunden till innebandyäventyret. Jessica föddes i Perth där hon bodde sina tre första år innan familjen flyttade till mammas hemland, Sverige. Vägen till landslaget gick via en amerikan som gått igenom register på svenska innebandyspelare i jakt på förstärkningar till USA. När han ringde till Jessica berättade hon att efternamnet kom från hennes australiensiske pappa och fick då tipset att kontakta Australiens innebandyförbund.

– Jag hörde av mig till dem lite på skoj, berättar Jessica.

Förbundskaptenen nappade och nu vankas alltså VM-kval. Förutom att han fått se ett par youtube-klipp och resultat på styrke- och konditionstester kommer Flodabon som en joker till det australiensiska landslaget.
– Ja, så kan man säga. De uppskattar nog att jag är svensk.

Med sina 23 år är hon bland de yngsta i truppen men har ändå betydligt mer erfarenhet än sina lagkompisar. De flesta har bara spelat innebandy några år, något som de dock kompenserar med en väldigt seriös inställning i allt från träning till kost, berättar Jessica.

– Det är ingen stor sport men Australien är ett av de bättre lagen i Asiatiska spelen. De ligger lite efter i speluppfattningen men fysiskt ser de skitstarka ut och jag tror på dem?

Oss får du väl säga nu?
– Ja, oss, jag har inte riktigt vant mig vid att säga det än.

Hur blir det att byta från klubblag till landslag?
– Jag tänker att det är på en annan nivå. Alla de australiensiska spelarna engagerar sig till hundra procent och även om vi har mer rutin här så är det inte lika seriöst i ett division 1-lag. Det är svårt att avgöra hur bra laget är och hur stor konkurrens det är om platserna men jag ser det som en jättestor utmaning.

Det enda smolket i bägaren är den missade derbyfesten.
– Den är tråkigt att missa, är det någon match som man är taggad inför så är det den, säger Jessica som tror på seger.
– Det är inget snack om att vi är det bättre laget. Även om vi haft lite sjukdomar och skador den senaste tiden så tror jag inte att Lerum är bättre, om de ska slå oss måste de ha tur.