FÅTT FAST TJÄNST. Lena Torquato Lidén har haft ett vikariet som kultursamordnare sedan 19 mars. I dagarna fick hon en fast tjänst som samordnare.

Det våras för kulturen

Nöje

Kulturvåren bjuder på ett fint utbud av bland annat musik i olika stilar, författar­besök och föreställningar. Stor tyngd ligger dock på satsningen att locka barnfamiljer till aktiviteter.

– Det känns roligt att vi satsar på barnen och familjen, då de kan uppleva någonting tillsammans, säger Lena Torquato Lidén, vikarierande kultursamordnare, men som i dagarna fått en fast tjänst som detsamma.
– Barn och ungdomar är intresserade och tycker det är roligt med aktiviteter. De bjuder också på fin respons.

Lena Torquato Lidén säger att det alltid är många människor som kommer på föreställningar som spelas för barn. Tidigare var det främst mammor som följde med sina barn, men idag är det lika vanligt att pappor är med eller att mor- och far­föräldrar går tillsammans med sina barnbarn.
– Att efter en föreställning höra barns reflektioner är kul, konstaterar Lena.
– Deras upplevelser kan variera, men gemensamt är att de lärt sig någonting
Först ut bland barnteatrarna är Räven i den kolsvarta natten med Teater Pero den 15 februari. Det sägs vara en varm och pyttelite otäck saga som ackompanjeras av en ståbas. Eftermiddagen därpå bjuds det på familjeföreställningen Dampshowen med Niklas Nicke Lurig Jäder­berg.
– Jag har sett den föreställningen och han är jättebra och jättekul, konstaterar Lena.
– Niklas berättar om sitt liv med ADHD och hur hans liv förändrades efter att han väl fått diagnosen. Att få det berättat ur hans synvinkel är väldigt spännande.

Förutom att Stationsteatern gör en standup-serie under våren, att Emil Jensen gör ett liveframträdande i Dergårdsteatern (se artikel här intill) och att musikstilar i olika former framförs blir det ett antal författarbesök.
Många författare
Bland annat kommer Majgull Axelsson, känd och prisad för romanen Aprilhäxan, Henrik Berggren berättar om sin bok, ungdomsförfattaren Sara Bergmark Elfgren berättar om sin och Aleksa Lundberg berättar om sin självbiografiska bok ”Bögtjejen”.

Den 17 april är det ungdomsförfattaren Maria Engstrand som kommer till Lerums bibliotek.
– Det blir säkert välbesökt för hennes bok Kod: Orestes är väldigt populär bland de unga, säger Lena.
– På biblioteket får de också möjlighet att testa att göra sin egen oknäckbara kod.
Mycket arbete ligger bakom vårens planering, då alla kommunens kulturföreningar blivit kontaktade. I december skulle de återkomma och berätta vad som stod på just den föreningens agenda. Allt för att ha möjlighet att finnas med i kulturkalendern, som släpptes i början av januari.
– Naturligtvis kunde inte alla lämna in kompletterande uppgifter, så det finns mycket som kommer att hända utan att det står i kalendern, konstaterar Lena Torquato Lidén.

Ann-Charlotte Edgar
ann-charlotte@lerumstidning.com
0302-510 62