Dömd för hot mot tjänsteman

Kommunen

En kvinna i 50-årsåldern döms för att ha hotat en socialtjänsteman som bor i kommunen. Straffet blir skyddstillsyn samt att genomgå behandling.

Enligt domen, som nyligen meddelades i Göteborgs tingsrätt, döms kvinnan för hot mot tjänsteman, olaga hot, ringa stöld och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Förutom skyddstillsyn ska hon också betala ­10 000 kronor i skadestånd till kommunbon och 5 000 kronor i skadestånd till en annan person hon också hotade.

Bar kniv

Kommunbon, som arbetar som socialsekreterare, hade hand om ett ärende som berörde 50-åringen. Det fanns vissa saker i ärendet som gjorde 50-åringen missnöjd. När hon en kväll i höstas blev tagen av polis för snatteri uttalade hon ett dödshot mot socialsekreteraren. Vid tillfället bar hon också kniv. Hon släpptes av polis och ringde då upp stationen och sa att hon inte hade ljugit när hon sa att hon inte var allvarlig i sina dödshot, nu sa hon att hon menade allvar. Polisen kontaktade social­sekreteraren och uppmanade henne att låsa om sig. Detta orsakade stor oro. 50-åringen har dessutom uttalat hot mot kommunbon vid andra tillfällen och har även skickat hotfulla sms.

Hotade annan kvinna

Den nu dömda kvinnan har även uttalat hot mot en annan kvinna, som hon var ytligt bekant med. Detta gjorde hon genom att till polis säga att hon skulle döda kvinnan eftersom denna spred rykten.

Kvinnan förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret. I domen står det att det tydligt har framgått att kvinnan har ett behov av stöd och kontroll som en skyddstillsyn medför och att hon även vore hjälpt av att genomgå något av frivårdens program för att reducera risken för fortsatt kriminalitet.