• Arkivbild: ALINGSÅS TIDNING
    Ett av tågen som blev stående ute i skogen var ett regiontåg.
  • Foto: LINDA OLSSON
    En av evakueringsbussarna körde i diket i det hala väglaget.

Drabbade tågresenärer ska kompenseras

floda

Västtrafik kommer att ge de hårdast drabbade resenärerna vid torsdagskvällens tågstopp kompensation. Det lovar bolagets kommunikationsstrateg Kristian Lans.
En av dem, alingsåsaren Ann Koolman, lovordar tågpersonalens insats under de fyra timmarna i det mörka och kalla tåget.

Flera tåg och många passagerare drabbades när en bärlina till en kontaktledning gick sönder på Västra stambanan mellan Norsesund och Floda cirka klockan 17.15 på torsdagen. Två av tågen blev stående ute på linjen, i skogen i närheten av Öijared.

Det var ett pendeltåg på väg från Alingsås mot Göteborg och ett regiontåg på väg från Göteborg mot Nässjö. Passagerarna i pendeltåget evakuerades efter cirka 2,5 timmar medan passagerarna i regiontåget fick vänta i ytterligare 1,5 timme. Strax efter klockan 21 kunde de sistnämnda lämna tåget och gå till väntande bussar – men fick uppleva ännu fler problem innan de kom hem.

– Det var tufft att vara på resande fot Göteborg-Alingsås mellan 16.50 och 23.15. Jag är ganska mör idag, säger Ann Koolman dagen efter.

– Kontaktledningen låg precis där vårt tåg stod. Jag märkte att vi körde över något. Det kändes som en stock, fortsätter hon.

Ann hör av sig till AT för att ösa beröm över de två tågvärdarna och lokföraren på regiontåget.

– De var helt fantastiska, gjorde en heroisk insats och var mycket professionella, säger hon.

Den mest rutinerade tågvärden tog befälet och gav de 81 resenärerna regelbunden information om vad personalen visste, vilket i och för sig inte var så mycket till en början mer än att de inte fick gå av tåget eftersom det var risk för att komma i kontakt med 14 000 volt.

– Han var en luttrad man och sa direkt att det här kommer att ta tid. Han gick igenom tåget regelbundet och gjorde verkligen vad han kunde. Efter 2,5 timmar sa han att bussar var beställda, berättar Ann Koolman.

Hon är en van pendlare och säger att hon var trygg i att allt skulle gå bra. Tåget släcktes ner, förutom nödbelysning, och blev kallt, särskilt i de främre vagnarna. En del av passagerarna frös ordentligt. Dessutom fungerade inte toaletterna.

Ann Koolman tycker ändå att stämningen ombord var bra.

– Jag är imponerad över medpassagerarna. Alla var artiga, hjälpsamma och till och med skrattade emellanåt åt eländet, säger hon.

När de till slut fick lämna tåget fick de gå några hundra meter på banvallen till två väntande bussar. Men då hade vägarna frusit och bussarna kunde inte köra uppför en brant backe utan fick vänta på en sandbil. Resan till Alingsås, via Floda, tog därför ytterligare 1,5 timme. En del resenärer valde att åka tillbaka till Göteborg medan andra satte sig på ett annat tåg i Alingsås, mot Nässjö.

– Men merparten var Alingsåspendlare, konstaterar Ann Koolman.

Det har ännu inte gått att få klarhet i varför det dröjde betydligt längre innan passagerarna i regiontåget evakuerades än för dem i pendeltåget. Det är Västtrafik som har ansvar för att ordna fram bussar och kommunikationsstrateg Kristian Lans menar att det var en lång rad händelser som ställde till det. Framför allt var det svårt att komma fram med bussarna till tågen. Dessutom körde en buss i diket, på väg till pendeltåget.

– Vi har ganska god beredskap och bemanning dygnet runt med personal som hanterar störningar. Men det var en svår plats att köra buss till, säger han och tillägger:

– Vår målsättning är att ett tåg som blir stående ska evakueras inom två timmar, tyvärr gick det inte den här gången och det beklagar vi förstås.

Kristian Lans lovar emellertid kompensation till resenärerna på de två tågen.

– Vi kommer se till att de här personerna blir kompenserade på ett bra sätt. Exakt hur mycket kan jag inte svara på nu. De har varit med om något väldigt jobbigt, säger han och uppmanar resenärerna att höra av sig till Västtrafik.