Foto: Adrian Recordings
Lerumsbesök. Den 7 mars gästar Emil Jensen Dergårdsteratern i Lerum med sin föreställning En gemensam galning.

Emil Jensen gästar Lerum

Kultur

Han ligger bakom flera mycket uppskattade Sommar- och Vinterprat och är trippelt aktuell med bok, skiva och föreställning. Den 7 mars gästar Emil Jensen Lerum.

44-årige Emil Jensen är verksam som artist, radiopratare och poet och har bland annat gjort flera mycket uppskattade Sommar- och Vinterprat. Han är född i Hjärup i Skåne men är idag bosatt i Stockholm och Malmö. Emil Jensen skriver krönikor i olika tidningar och medverkar regelbundet P1:s Tankar för dagen och Godmorgon, världen. Tidigare har han bland annat skrivit teaterpjäser och även medverkat i film.

Över 20 föreställningar

Under hösten spelade Emil Jensen sin föreställning En gemensam galning i städer som Göteborg, Malmö och Stockholm. Den 28 februari inleder han sin vårturné där över 20 föreställningar väntar från norr till söder. Ett av stoppen är Dergårdsteatern i Lerum den 7 mars. Emil Jensen ser fram emot att ge sig ut på vägarna igen.

– Jag längtar verkligen. Det gick så himla bra i höstas och vi fick ett så fint mottagande. Det var härligt att se att det blev en uppföljning och en massa extraföreställningar, säger han och fortsätter:

– Som soloartist och författare är man mycket ensam i sitt jobb, men jag har ett så underbart turnésällskap i form av mitt band och mina tekniker som jag tycker så mycket om. Därför längtar jag alltid tills vi ska ut igen, vi är som en liten familj.

Premiär i Lerum

Emil Jensen har inte uppträtt i Lerum tidigare, och ser fram emot att gästa Dergårdsteatern. Men det är inte hans första besök i Lerum.

– Jag gjorde en hel turné på cykel och med gitarren på ryggen för några år sedan, och då cyklade jag faktiskt genom Lerum. Jag kan till och med ha ätit en pizza i Lerum om jag inte minns fel, säger han och skrattar.

Musik, komik och lyrik

Föreställningen ”En gemensam galning”, som även är namnet på hans senaste skiva, beskriver Emil Jensen som en blandning av musik, komik och lyrik där personliga berättelser blandas med mer globala teman.

– Det är lite som ett sommarprat live kan man säga.

Han säger att det är en politisk, dock inte partipolitisk föreställning.

– En viktig rad i föreställningen, och även titeln på en av låtarna, är att ”varje dag är en valdag”. Nu har det varit oerhört mycket kring regeringsbildningen i Sverige, men det finns ju så många andra val vi gör varje dag. Det är viktigt att komma ihåg dem och att inte tro att allt står och hänger med riksdagsvalen vi gör vart fjärde år.

Vad menar du med titeln?

– Vi pratar ofta om ensamma galningar men jag tänker att den mesta galenskapen i världen är något gemensamt, och något som finns i oss alla. I föreställningen går jag lite till botten med vår gemensamma galenskap.

Hur då till exempel?

– Den allra största gemensamma galenskapen är förstås vad människan gör med naturen på denna jord. I föreställningen pratar jag bland annat om hållbarhet och miljö. Men även där försöker jag, min vana trogen, att vända och vrida och hitta perspektiv och lite ljus, hopp och komik även i det. Språkets betydelse

Emil Jensen har en lekfullt och innovativt sätt att använda orden, vilket man får exempel på i hans Sommar- och Vinterprat. Jag frågar vad språket innebär för honom.

– Vissa använder bara språket som en form för att uttrycka saker. Men hur vi använder ord och begrepp betyder mycket. Vi kan faktiskt förändra inte bara meningar, utan också världen med hur vi väljer att använda språket och orden, säger han.

Kompositioner med ord

Emil Jensen berättar att han som liten älskade att spela piano och att skapa melodier. Att skriva avskydde han dock, framför allt eftersom hans handstil var så dålig att ingen kunde tyda vad han skrev. Men så småningom vände det.

– I tidiga tonåren upptäckte jag att det gick att använda ord på samma sätt som musik. Att det gick att skapa kompositioner med ord, och att ha samma intuitiva och lekfulla ingång till språket som jag alltid hade haft till musiken. Där någonstans började jag upptäcka möjligheterna och därefter har jag alltid jobbat med språket på det viset.