Foto: Daniel Elfvelin
Projektledare. 18-årige Oskar Lundahl och 17-åriga Frida Zätterman leder projektet med akademin. Ordföranden Pontus Larsson (längst bak) finns med som ett stöd och de har även hjälp av Daniel Engström och Johanna Lomander.

FBC startar akademi för unga

Lerum

FBC Lerums Frida Zätterman och Oskar Lundahl hade aldrig funderat på att bli tränare, men efter att ha halkat in på varsitt bananskal har de vuxit som personer både inom och utanför idrotten. Nu leder de arbetet med att starta upp en ledarakademi för ungdomar.

De unga ledarna i idrottsföreningarna är få, men öppna dörren för dem så kan de bli betydligt fler. Det är innebandyklubben FBC Lerums övertygelse.

Verktyget är en nystartad akademi som ska ge ungdomarna förmågor som de har nytta av i föreningslivet, i skolan, på arbetsplatsen och andra ställen i samhället. Detta samtidigt som de aktiva ungdomarna ofta kommer in med en större innebandykunskap jämfört med de föräldrar som brukar utgöra tränarstaben.

Pontus Larsson, ordförande i FBC Lerum, beskriver satsningen som en ledarutbildning med mervärde.

– Detta har potentialen att bli något riktigt stort, säger han.

Oväntad respons

Pontus inledde själv sin ledarbana tidigt när han sista året på gymnasiet startade FBC Lerums innebandyskola tillsammans med Daniel Telder.

Tolv år senare fungerar han nu som ett stöd till 17-åriga Frida Zätterman och 18-årige Oskar Lundahl, akademins två projektledare. De är två av ett tiotal ledare i klubben som är födda på 90-talet eller senare.

Det var slumpen som gjorde de båda FBC-ungdomarna till ledare. Oskar blev tränare för P04-laget i samband med en korsbandsskada som han fortfarande rehabiliterar. Sedan augusti är han huvudtränare.

– Jag kände att jag fick ha kvar en koppling till innebandyn genom att vara tränare och jag tror inte att det är många som vet att den här möjligheten finns, säger han.

Frida Zätterman hade enbart fokus på sitt eget spel i damlaget när hon gjorde ett inhopp som tränare. Inför träningstillfället tänkte hon att hon inte hade något att bidra med, men mötet med barnen blev överväldigande.

– Jag fick en sån respons som jag aldrig trodde att jag skulle få och jag fick en helt annan syn på ledarrollen.

Stora kliv

Oskar och Frida lyfter fram hur mycket de utvecklats.

– Jag har tagit stora personliga kliv. Jag är inte rädd för att prata inför en grupp och jag vågar säga vad jag tycker. Det här är egenskaper som jag tar med mig överallt, säger Oskar.

Även Frida har blivit betydligt mera bekväm med att stå i centrum och till exempel har hon sett positiva effekter i skolarbetet.

– Jag har lättare att ta ansvar, strukturera och lägga upp planer. Får jag frågan om någon uppgift som behövs ordnas är jag först upp med handen, jag är inte lika rädd längre, säger hon.

De upplever hur relationen till spelarna i lagen fördjupas allt mer.

– Man blir rätt vass på de personliga mötena, säger Oskar.

– Och vågar hantera jobbiga situationer, tillägger Frida.

Idén till akademin föddes på en styrelsekonferens i höstas och igår var det dags för kick off. 40 ungdomar kom och lyssnade och på tisdag väntar första träffen med besök från kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius (M).

Siktar brett

Både Oskar och Frida tränar mycket själva och tanken är att de som vill bli ledare ska kunna gå in i rollen på sina egna villkor. Det är heller inget krav på att akademins medlemmar ska bli ledare, syftet är att starta ett nätverk med ett bredare perspektiv.

Klubben ska ha utbildningar tillsammans med SISU idrottsutbildarna, kommunen, Västsvenska Innebandyförbundet och ta in externa föreläsare – gärna lokala profiler. Teman som diskuterats är allt från ledarskap och mental träning till privatekonomi och hur man skriver ett cv.

Målgruppen är 14-22-åringar. Nätverket är öppet även för personer utanför klubben och förhoppningen är också att locka många företag.

– Företagen ska veta att här finns det drivna ungdomar som vill någonting med livet, där det ska kännas viktigt att vara med och presentera sitt företag. Det är målbilden, säger Pontus Larsson.