Firma Lundblad. Matchens lirare Elin Lundblad (med ansiktet mot kameran) firar med systern Emma Lundblad efter matchens sista mål, där Elin assisterade Emma. Foto: Daniel Elfvelin

Flodaglädje efter derbyt

Innebandy

Favorittippade Floda IBK vann även säsongens andra derby, men efter höstens promenadseger bjöd FBC Lerum på betydligt tuffare motstånd. Effektiviteten i avsluten var den största skillnaden i matchen som slutade 3–7.

Redan på förhand fanns indikationer på att det skulle bli betydligt jämnare än när lagen möttes i oktober då Floda vann med 12–2. Lerum har haft en gryende form medan skade- och sjukdomsdrabbade Floda inte imponerat de senaste matcherna.
Kanske var det ändå några i Rydsbergshallen som trodde att även det här mötet skulle bli en ensidig historia när Jasmine Hallberg omedelbart gav Floda ledningen, men så blev inte fallet. Lerum hann både gå ikapp och förbi i den första perioden.

– Vi började nervigt, ett derby är alltid ett derby. Lerum hade den första perioden, skulle jag säga, de har blivit bättre och vi visste att det skulle bli tufft, säger Elin Lundblad.

Den tidigare FBC-spelaren skulle sedan komma att spela en huvudroll när Floda vände. Andra perioden slutade 1–5 och den sista periodens enda mål kom till genom ett systersamarbete när Elin spelade fram Emma Lundblad som satte 3–7.
Elin Lundblad, ledare av seriens poängliga, utsågs till matchens lirare och svarade totalt för ett mål och tre assist.

– Och två till Emma till och med, säger Elin och spricker upp i ett leende.

Sedan systrarna kom till Floda och började spela i samma femma förra säsongen har de skapat huvudbry för många lag.

– Jag behöver inte ens tänka när jag spelar med henne. Jag vet var hon är och lägger bara in den, det sitter i ryggmärgen på nåt sätt, förklarar Elin Lundblad.

Segern betyder mer än bara en prestigefull derbyvinst, den innebär också att Floda återtar serieledningen. För att få behålla toppositionen krävs dock seger i helgens seriefinal mot IBF Backadalen.

– Det skulle kännas bra att hålla oss kvar där uppe nu. Det bådar gott att det är en hemmamatch men det blir tufft, vi måste vara med från start för att vinna och förhoppningsvis har vi några spelare tillbaka, säger Elin Lundblad.

FBC Lerums tränare Christoffer Sturesson är sett till hela matchen nöjd med prestationen i derbyt.

– Jag tycker att vi borde ha varit lite närmare resultatmässigt. Tyvärr hade vi en svag andra period och framför allt en svag sista minut som gav Floda energi, säger han.

I den tredje perioden skapade Lerum flera målchanser utan att lyckas få in bollen mot ett mer defensivt inriktat Floda, som under matchen var mer distinkta i sina avslut.

– Systrarna Lundblad är jättebra, det vet vi, sen kanske vi blev lite övermodiga i den andra perioden.

Lerum kan dock gå rakryggade från förlusten. Efter den stora generationsväxlingen har man tagit flera steg framåt under säsongen och tränaren upplever att det finns en trygghet och en stark sammanhållning.

– Vi vet att vi kommer att vinna några matcher och förlora några, men jag tror att vi kan ta några placeringar. Målbilden är att göra en stark vår och få behålla våra spelare så att vi kan bygga på sikt, säger Christoffer Sturesson.