Han är räddaren i nöden

Lerum

Lerumsbon Christoffer Alperud och hans kollega Martin Larsson var rätt män på rätt plats. I en gemensam insats räddade de livet på en man efter att han i sitt tunga arbetsfordon hade åkt ut i havet och sjunkit ner till 15 meters djup.

– Jag är så oerhört tacksam över att de reagerade så snabbt. Utan dem hade jag inte kunnat prata med dig nu.

Är du säker på det?

– Ja, helt säker, svarar Martin Andersson, föraren som åkte ner i havet med sin dumper.

Händelsen inträffade en förmiddag i höstas. Christoffer Alperud och hans kollega Martin Larsson höll på att lägga tak på ett flerfamiljshus på Klädesholmen när de tittade ut mot en pir som höll på att byggas. De såg dumperföraren köra på den rätt smala piren och förundrades och imponerades över hur han lyckades manövrera fordonet på den trånga ytan. Plötsligt gick det inte så bra. Det ena bakdäcket började glida och därefter kanade det 20 ton tunga fordonet med last ut i havet.

Båda tog sig snabbt ner från taket och sprang mot piren. Christoffer ringde 112 och pratade med dem samtidigt som han sprang.

När de kom ut på piren och spanade ut över vattnet såg de först inget, men strax därpå flöt dumperföraren, Martin Andersson, upp till ytan.

Bondson

Martin Andersson minns att han, som gammal bondson, tänkte på barndomens traktorer. I dessa stod det klart och tydligt att om traktorn var på väg att välta skulle man inte ta sig ur den utan hålla ett fast tag i ratten och ha fötterna på marken.

– Så att man inte fick fordonet över sig. Och jag kommer ihåg att jag gjorde så tills jag kände marken, på 15 meters djup. Då fick jag upp en ruta, säger han.

Rutan öppnades genom att dras åt sidan mot en annan ruta, inte som på en vanlig bil, hade det varit så hade det varit svårt att få upp fönstret och komma ut.

– Jag var inte vid medvetande då så jag minns inte om det var jag själv som tog mig ur hytten eller om jag följde med trycket, säger han.

Flöt upp till ytan

Christoffer och kollegan såg att Martin flöt upp till ytan, och att han såg livlös ut. Kollegan hoppade i vattnet, med arbetskläder och stålskor. Han fick med sig Martin nästan ända till land, men orkade inte sista biten. Christoffer sa till larmpersonalen att han måste hoppa i och hjälpa till, de sa att han skulle fortsätta att ha på telefonen så han lade den på marken.

Christoffer drog in Martin den sista biten och satte sig på en sten med honom i knäet.

– Han andades inte, hade ögonen vidöppna och det rann blod ur munnen. Det gick inte att göra vanlig HLR så jag slog honom på bröstkorgen, efter ett tag kom en harkling och sedan en liten hostning, förklarar 23-åringen.

Visste du vad du skulle göra?

– Ja, båda mina föräldrar arbetar i vården så jag vet hur viktigt det är att kunna. Och min bror var faktiskt på en HLR-utbildning samtidigt som det här hände.

Gemensam kraft

De lade Martin på sidan och vatten och blod rann ur munnen på honom. Efter ett tag kom ambulansen. 30 byggnadsarbetare, som hade samlats på platsen, ställde sig i två led och bar sedan med gemensam kraft båren med Martin på mellan sig fram till ambulansen.

– Arbetsledaren gav mig och min kollega torra kläder, sedan gick vi in i arbetsboden och ställde oss i var sitt torkskåp, säger Christoffer.

Han var väldigt tagen efteråt.

– Det hände på en fredag och helgen var relativt jobbig. Jag hade bilden av en död man på min näthinna, säger Christoffer.

Martin var nedsövd i fyra dygn. Hans syster ringde Christoffer på måndagen och sa att läget var bättre, och på onsdagen ringde Martin.

– Det var en oerhörd lättnad att höra honom, när jag hade pratat med honom kunde jag se det positiva med det inträffade. Innan dess hade jag tänkt väldigt många ”tänk om”.

Efteråt har Christoffers och Martins hjältemod uppmärksammats i olika tidningar. De fick också diplom av Skärhamns räddningstjänst.