Historian bevaras i Stationshuset

Lerum

Lerums stationshus återfår sin forna glans. Just nu håller Rambod Amir Latifi och Philip Lindblom på med det sista arbetet inför öppnandet av deras restaurang i det gamla anrika stenhuset.

Rustik charm. Så kan lokalens nya utseende sammanfattas. Tegelväggarna har tagits fram och bardisk, bänkar och inredning specialbeställts.

– Och titta här, en vedugn. Den har vi byggt själva och vi är väldigt stolta, säger Rambod Amir Latifi med ett leende.

Männen har värnat historian i det som är ett av kommunens starka landmärken. Här har många människor påbörjat och avslutat sina resor sedan lång tid tillbaka. Redan 1858 fanns ett mindre stationshus i trä på platsen, men så, efter att många göteborgare uppförde sina sommarvillor i Lerum utökades behovet av en större och bättre station. Det innebar att bangården utvidgades och det nya, och nuvarande, stationshuset av sten uppfördes 1892.

Fin dörr

Nu har huset har renoverats och restaurerats, till exempel har utsidan tvättats och de gamla takbjälkarna har tagits fram. De båda restaurantörerna visar också stolt den nya dörren, som vätter mot taxiparkeringen.

– När huset byggdes var det två sådana här dörrar som tillsammans blev porten. Vi har återskapat en av dörrarna exakt, säger Philip Lindblom och visar ett gammalt fotografi.

Det är ett enormt arbete under många månader som ligger bakom det nu snart färdiga resultatet. Det är Sara Schrewelius på Novi design och inredningsarkitektur som har designat restaurangen. För att hitta inspiration har hon bland annat varit på Lerums kommunarkiv.

Ett loft

Även om mycket är klart saknas serveringstillstånd, förhoppningen är att detta ska bli klart inom några dagar. Man hoppas också att andra våningen ska bli godkänd, en fin spiraltrappa i järn leder upp till loftet från restaurangdelen på entréplan. För att övervåningen ska kunna tas i bruk krävs dock en brandstege. Att bygga en sådan visade sig vara svårare än de först hade tänkt.

Byggnaden har kulturhistoriskt skydd, vilket innebär att man inte får göra vilka förändringar som helst. Förhoppningen är nu att det ska bli godkänt att bygga brandstegen från taket. Om allt går enligt plan ska finnas cirka 30 platser på övervåningen och förmodligen kommer det även finnas ett barnrum här.

Snart klart

Restaurangen kommer att öppna innan andra våningen är klar. Exakt när är inte klart ännu men det ser ut att bli inom några veckor.

– Allt har tagit betydligt mycket längre tid än vi hade beräknat så vi vågar inte lova något exakt datum, säger Rambod.

Han har tidigare varit med och drivit hamburgerrestaurangen i Gråbo som blev nationellt känd för sina enorma hamburgare. Även Philip har arbetat inom restaurang. Idag har dock båda helt andra arbeten men tanken är att de så småningom ska börja arbeta heltid i restaurangen.

– Jag gick i gymnasiet i Lerum och på den tiden var det jättebra här, man fick till och med boka bord på helgerna. Så vill vi att det ska bli igen, säger Rambod.

På menyn

De kommer bland annat att servera vedugnsbakad pizza. På menyn kommer det också att finnas kött, fisk, vegetariska och veganska rätter.

Inledningsvis består personalstyrkan av sex personer, och det är Robert Almqvist som kommer att vara köksmästare. Han har lång erfarenhet av mat, som ägare av Farmors Hörna och sedan också Birgers Chark, och kommer närmast från Nääs Fabriker.

– Det här kommer bli så bra, säger han med smittande entusiasm och fortsätter:

– Vänta här så ska jag visa tallrikarna.

Han springer in i köket och kommer ut med olika sorters tallrikar i porslin och plankor i trä, några tunnare för servering av pizza och kraftigare för plockmat. Just nu knyter han upp leverantörer.

– Maten ska vara ekologiskt och lokalproducerad i så hög utsträckning som möjligt. Och titta här, säger köksmästaren och pekar stolt mot ett glasskåp och förklarar.

– Det är ett mörningsskåp.

Gästerna ska kunna beställa utvalda köttbitar när de hänger i skåpet och sedan se processen fram tills köttet är klart. Det kan också bli så att de hänger in hela djur, som till exempel ett råddjur, och sedan kan gästerna boka de olika köttbitarna och komma och äta när köttet är mörat och klart.