Foto: Daniel Elfvelin

”Jag är väldigt stolt och nöjd”

INNEBANDY

För första gången på tio år har Mattias Flodén inget föreningsuppdrag. Men avhoppet från FBC Lerum betyder inte att han tryckt på stopp-, utan snarare pausknappen i sin tränarkarriär.
– Innebandyn är min livsstil, säger han.

Frågan om han skulle fortsätta som tränare hade gnagt under en period och när Allsvenskan hade uppehåll under VM fick Mattias Flodén tid att kliva av hamsterhjulet och reflektera.
Han fastslår att han inte är någon impulsiv person, men efter samtal med de personer som står honom närmast bestämde han sig för att lämna uppdraget med omedelbar verkan. Tisdagen den 11 december meddelade han beslutet till FBC:s styrelse.
– Det här känns som rätt beslut för laget, föreningen och mig, säger han.

Två kallduschar
Samma dag som Mattias Flodén avgick fråntogs Lerum segern mot Onyx på grund av att man enligt Svenska Innebandyförbundet använt en otillåten spelare. Ett beslut som FBC dock överklagat. Men de två kallduscharna hade inget samband och inte heller höstens långa rad av förluster påverkade.
– Det är ju fruktansvärt tråkigt, men jag tycker att vi var på rätt väg och jag är en fajter som inte viker ner mig.
Den huvudsakliga förklaringen som Mattias Flodén anger är att han har en ledarstil som inte längre ”matchar gruppen”, som han uttrycker det.
– Det finns flera skäl men jag känner att gruppen behöver en annan ledarstil. Jag jobbar mycket med ett inkluderande ledarskap med många informella ledare och av olika anledningar var det flera av dem som försvann efter förra säsongen.

Tror på ersättaren
Ytterligare en faktor som vägt in är att han inför hösten blev av med parhästen Staffan Hjalmarsson, som inte längre hade tid att dela huvudansvaret för laget.
– Sen har det funkat väldigt bra med Westman (Richard), men han fick ju hoppa in när han drabbades av en allvarlig knäskada.
Resultaten var alltså inte skälet till beslutet, däremot kanske inte avhoppet hade skett så plötsligt om det inte vore för det kritiska tabelläget. Trots vinsten i sista matchen innan juluppehållet ligger FBC fortfarande sist med sju poäng upp till närmsta lag ovanför nedflyttningsstrecket. Många fler segrar krävs och förutsättningarna är bättre med någon annan i båset resonerade Mattias Flodén, som har fullt förtroende för ersättaren Fredrik Oredsson.
– Det behövs en nystart med en ny röst och jag tror att det kommer att bli bra med Fredrik som har en ledarstil som passar perfekt. Jag tror att Fredrik och Westman kommer att leda laget till nytt kontrakt, det vore härligt om vi får se det slutet.

Klok person
Det finns ingen bitterhet när Mattias Flodén blickar tillbaka på de två och ett halvt åren som han varit tränare under den senaste sejouren i A-laget. Förra säsongen när FBC Lerum tog steget upp till Allsvenskan beskriver han rent av som magisk.
– Jag är väldigt stolt och nöjd över det som vi har åstadkommit, säger han.
Klubbens ordförande Pontus Larsson framhåller att man värderar Mattias Flodén högt.
– Mattias är en klok person som vi gärna hade velat ha kvar, men nu försöker vi hitta någon annan roll som han kan tänka sig i klubben. Han är viktig för innebandyn i Lerums kommun, säger han.

Den meriterade tränaren har sysslat med innebandy i 30-talet år och att det blir en fortsättning är givet. Men frågan som Mattias Flodén i dagsläget inte har något svar på är var och när?
– Om det blir en lång eller kort paus får vi se, jag har fått några lösa förfrågningar och kommer det en fråga från FBC Lerum så lyssnar jag, det är den förening som ligger närmast hjärtat. Sen är jag ju småbarnsförälder också så av både känslomässiga och praktiska skäl så ligger Lerum bra till.

Älskar sitt jobb
Mattias Flodén har även arbetat sju år som sportchef i klubben, men det är rollen som tränare han ser framför sig. Han tar sig gärna an ett nytt elitlag, men då ska musklerna i och kring laget vara i paritet med nivån de spelar på.
Han utesluter heller inte att exempelvis ta över ett juniorlag med stor potential. Som instruktör på Lerums innebandygymnasium har han stor erfarenhet av att jobba med unga spelare och även om det blir en paus från föreningslivet fortsätter han sin tjänst där.
– Annars hade det nog lämnat ett enormt tomrum. Det är en ynnest att få jobba med det man älskar och jag och Magnus (Sundell) har utvecklat det från något litet till ett nationellt etablerat innebandy- gymnasium.