• Foto: Sanna Alevång
  • Foto: Sanna Alevång
  • Foto: Johan Falklind
  • Foto: Sanna Alevång
  • Foto: Sanna Alevång

Lerumspremiär för Lerumsfilm

Lerum

Lerumsfilmen Den gula jackan har premiär i dagarna och förhoppningen är att filmen ska visas på de stora festivalerna.
– Vårt mål är att sikta på stjärnorna, så kanske vi iallafall landar bland molnen, säger Johan Falklind, producent och filmare.

Lerumsbon Johan Falklind och vännen Andreas Mortensen har nyligen blivit klara med filmen Den gula jackan. I dagarna har den smygpremiär på Bio Vågen i Lerum, visningen är dock inte för allmänheten utan för team, skådespelare, statister, vänner och familj.

Därefter är det premiär för allmänheten på kulturungdomsfilmdag på Frilagret i Göteborg den 2:a februari, i samband med Göteborgs Filmfestival.

Den gula jackan är en novellfilm på 29 minuter som är inspelad i Lerum och Göteborg. Huvudperson är Tova, som är ensam tills hon finner sig själv i en ung kvinna vid namn Agnes i ett par gamla hemvideor. När videobanden inte slutar som Tova förutsatt börjar hon klippa om i Agnes liv.

En del sponsorer

Finansieringen har skett genom pengar ur egen ficka, ett ideellt arbetande team och genom sponsorer som Göteborgs Stad, Göteborgs Spårvägar, KulturUngdom och FilmCloud. Även ett antal restauranger i Lerum och Göteborg har sponsrat med luncher under inspelningsdagarna.

Vad vill ni förmedla med filmen?

– Vi vill att publiken ska känna igen sig i ett irrationellt och märkligt beteende. Den gula jackan är en film som ställer frågor om hur vi människor speglar oss i varandra och om hur vi kan bilda oss en uppfattning om någon utifrån endast små fragment ur deras liv. Vad som händer i filmen kan enkelt kopplas till moderna saker som sociala medier och bloggar, men hur hon isolerar sig är egentligen tidlöst. Vi hoppas att alla kan se att när hon beter sig helt orimligt finns känslan av igenkänning, svarar Johan Falklind.

Helt mänsklig

– Vi vill berätta om en karaktär som gör saker du kanske aldrig skulle göra, men samtidigt visa att hon är helt mänsklig. Ett empatiskt drivet berättande, inte ett dömande.

Varför ska kommunborna gå och titta?

– Lerumsbor borde se den här filmen för att den till stor del är skapad i och av Lerum och dess invånare.

Varför är den det?

– Jag har bott i Lerum i 21 av mina 22 år och vi valde att lägga en stor del av vår produktion i min hemkommun för att jag redan har så många vänner, bekanta och familj som gärna hjälper till. Vi har fått så otroligt mycket stöttning från personer och företag runt om i Lerum. Vi har spelat in hos Enter Data, i Torpskolan, i en kohage vid Säveån och hemma hos min farfar och bonusfarmor på Idrottsvägen.

– Utöver alla personer och företag som stöttat oss med lokal och mat har vi haft ett otroligt utbud av statister. En anledning för lerumsborna att gå och se vår film är för att man kanske får se sig själv eller sin vän på silverduken.

Vad händer härnäst?

– Vi har en lång lista med festivaler som vi skickar filmen till i förhoppning om visning i deras program. Längst upp på listan har vi de allra största festivalerna. Vårt mål är att sikta på stjärnorna, så kanske vi iallafall landar bland molnen.

Har ni några andra projekt på gång?

– Andreas har skrivit fyra nya kortfilmsprojekt som vi utforskar olika produktionsmöjligheter med. Dessa filmer är 5-15 minuter var, till skillnad från ”Den gula jackan” som är 29 minuter. Utöver kortfilmsproduktioner försörjer jag mig på att frilansa som filmfotograf och Andreas arbetar på Lorensberg- och Stadsteatern.