• EnsembleN. Cristian Ehrman, Filip S. Bergqvist, Sanna Klarin, Victoria Sandblom, Magnus Dunör, Jessica Gustavsson, Anette Gemberg och Felicia Larsson. Foto: Ann-Charlotte Edgar
  • TRISS. Anders Johansson, Håkan Klamas och L Per E Pettersson hade dagarna innan premiären på Trettondagsafton läget under kontroll. Foto: Ann-Charlotte Edgar

Revymakare med Noll koll

LERUM

Bristen på kommunikation är temat på årets Lerumsrevy.
Förra året var det politikerna, nu är det tjänstemännen, som får stå till svars för sina handlingar.

– Att revyn skulle heta Noll koll var ganska självklart, säger L Per E Pettersson, som tillsammans med Håkan Klamas står för regin och är en av huvudförfattarna.
– Ganska snart stod det klart för oss att det var de lokal fadäserna som skulle stå i centrum.
Lerumsrevyn satsar, som den lokalrevy den är, först och främst på lokalt material och uppskattar att två tredjedelar av numren är just det.

Brister
Det dåliga vattnet i somras skojas det naturligtvis om, men också om kommunen som sålde sitt hö två gånger och om kastanjen vid Tingshuset som sågades ner av misstag i början av året. Verksamhetschefen för teknisk service svarade på frågan om varför med att det brustit i kommunikationen.
– Jag läste om det här med den nedsågade kastanjen och skrev texten till första numret i andra akten, berättar Filip S. Bergqvist.
– Chefen skylde på brist i kommunikation och kom undan med detta.

Flera veteraner
Åtta aktörer står på scenen och det är samma gäng som förra året bortsett från en av killarna. Några var debutanter förra året, men det finns också flera veteraner. Anette Gemberg med sina 23 år har varit med längst, men långkörare är även Jessica Gustavsson med 18 revyer och Christian Ehrman med 17 stycken.
Håkan Klamas är den som skrivit flest sångtexter och L Per E Pettersson och Robert Cronholt har skrivit de flesta sketcherna, men har också fått hjälp av Pär Nymark, Ola Bergström, Victoria Sandblom och Filip S Bergqvist. Regin står Håkan och Per för.
– Kul att det är flera manusförfattare för då blir det stor variation, konstaterar Håkan Klamas.
– Vi levererar ett 40-tal sketcher, 20 i varje akt, och satsar på ett högt tempo.

Programmet ingår
Vem som får årets Bagge är inte klart, men Anders Johansson, ordförande i föreningen, har sina funderingar. Han berättar också om en nyhet i år. Att alla besökarna får ett program gratis.
– I programmet finns lite information inför föreställningen som gör att besökarna får ut mer av revyn, säger han.
– Vi tycker det är en bra satsning.

Lerumsrevyn är en fristående teaterförening som varje år spelar nyårsrevy med start på trettondagsafton. Föreningen startades i början av 1970-talet av Rolf Klang och i år spelas den för 41:a gången. Föreningen består av ett 20-tal medlemmar som alla jobbar ideellt för att skapa Lerumsrevyn.

Förutom kommunens förehavanden kommer revyn också att innehålla liv och död, TV och rymdkapslar, Jesus och krig. Och så dyker en bekanting från förra året upp, den oförbätterliga Britt-Marie, som spelas av Victoria Sandblom, som är orolig för det mesta.

Noll koll har premiär på lördag kväll. Föreställningen spelas därefter vid nio tillfällen under januari och början av februari.