Foto: Daniel Elfvelin
Alexander Abenius, ny ordförande i kommunstyrelsen.

Rivstart för rekordung ordförande

Lerum

Nytt år, ny mandatperiod och ett nytt politiskt toppnamn i Lerum. Sedan den 1 januari är Alexander Abenius (M) ny ordförande i kommunstyrelsen. 28 år gammal skriver han ett stycke lokalpolitisk historia som den yngste politikern någonsin på posten.

Bytet av rum med Social­demokraternas Renée Norgren Jeryd skedde dagarna innan jul och efter en ledighet tillsammans med fruns familj på Island är han nu tillbaka på kontoret, där han satt sin prägel. Ett foto på frun står på skrivbordet, på en fönsterbräda står en Moderatvimpel och på en av väggarna har han radat upp fyra stora foton där han tävlar med sitt lag i matchracing.

Som nybliven ordförande i kommunstyrelsen och det ytterst ansvariga kommunal­rådet finns det väldigt lite tid att lägga på seglingen för tillfället, men erfarenheterna från idrottskarriären använder han i sitt politiska arbete.

– Jag har en lång bakgrund inom seglingen där jag har jobbat som ledare på elitnivå och jag tar med mig mycket därifrån, säger han.

Lagbygge

Framför allt handlar det om hur man bygger ett lag – hur man sätter samman olika personer och hur man arbetar för att utveckla svagheter och utnyttja styrkor. Att återskapa Alliansen benämner han som ett lagbygge, där han kommer att ha ett nära samarbete med kommunalrådskollegorna Eva Andersson (C), Lill Jansson (L) och Christian Eberstein (KD).

– Eva och Lill har tidigare erfarenhet av att vara kommunalråd och Christian har imponerat mycket på mig. Vi är fyra bra personer, duktiga och kompetenta, anser Alexander Abenius.

– För mig är det viktigt att alla trivs och känner att de är en del av laget, inte större och inte mindre, utan en del.

När den nya modellen med fyra kommunalråd för den styrande majoriteten samt ett oppositionsråd lanserades inför den förra mandatperioden fick den dock kritik från Moderaterna.

– Vi var skeptiska som parti och jag personligen var också skeptisk i början, men jag tycker att det har blivit en bra arbetsform med tydliga uppdelningar av ansvarsområden för olika frågor och det gör att jag som ordförande i kommunstyrelsen kan fokusera på strategiska samhällsfrågor, säger Alexander Abenius.

Ansvarsområden

Bland annat kommer han att ansvara för ekonomi-, personal- och näringslivsfrågor, komplexa områden där det finns stora utmaningar. När det gäller ekonomin förväntas inkomsterna inte stiga i samma takt som utgifterna de närmsta åren, en viktig personalfråga är att sänka de höga sjuktalen och inom näringslivet indikerar till exempel 144:e platsen på Svenskt Näringslivs företagsranking att många företag saknar förtroende för kommunen.

En övergripande uppgift är att höja servicenivån där man till exempel sneglar på den så kallade Rättviksmodellen i tillsynsärenden. Vid miljötillsyn vill Alliansen att välskötta företag, med korta handläggningstider, ska gynnas genom att betala en lägre summa.

Redan efter Moderaternas och Alliansens lyckade val tydde det mesta på att Alexander Abenius skulle bli ny ordförande i kommunstyrelsen och saken blev klar i november när kvartetten presenterade sitt styre. Mentalt har han dock förberett sig för uppgiften sedan han fick frågan att efterträda Henrik Ripa för fyra år sedan.

– Det är jätteroligt och också ett stort ansvar, men jag känner mig redo.

Skillnaden jämfört med att vara oppositionsråd är stor.

– Det är mycket mera jobb. De två första dagarna den här veckan (läs förra veckan) jobbade jag sammanlagt 24 timmar, det är inga åttatimmarsdagar direkt även om det inte var det som oppositionsråd heller.

Kompromissar

Dessutom kommer han att uppträda på ett något annorlunda sätt. Alexander Abenius förklarar att han som oppositionsråd kunde ”vara mer fräck” både i tanke och vad han förmedlar utåt, medan han som ytterst ansvarig politiker i den styrande majoriteten har ett mer kompromissande tankesätt och framtoning. Han är dock inte rädd att han blir otydlig i sina ställningstaganden.

– Jag är inte så orolig att jag blir mer försiktig, jag gillar att kavla upp ärmarna och köra på det jag tror på.

När Alexander Abenius nu tillträder sin post blir han Lerums yngste ordförande i kommunstyrelsen någonsin. Men sina 28 år är han ett år yngre än vad föregångaren Henrik Ripa var när han tillträdde.

– Det finns en i Sverige som är yngre än vad jag är, en Centerpartist från Färgelanda, men det är kul att jag är yngre än vad Henrik var.

Energifull

I den mån han reflekterar över sin unga ålder tycker han att det är positivt.

– Jag ser det som en styrka att jag har mycket energi och att jag vågar testa saker och tänker utanför boxen.

Men kan du känna att du har mer att bevisa?

– Jag hade nog känt samma press oavsett, jag har fått en väldigt viktigt uppgift, ett extremt stort förtroende som jag är ödmjuk inför och det hade jag varit oavsett ålder. Och jag är en person som vill bevisa mer för mig själv än för andra.

I slutänden tror han att medborgarnas betyg avgörs av vad han och hans kollegor uträttar på den politiska arenan.

– Det här är ingen popularitetstävling, men gör vi rätt saker och ett bra jobb så är jag förvissad om att det kommer att gå bra.