Sexofredade barn – döms

Kommunen

En äldre man från kommunen döms för sexuellt ofredande efter att ha gjort en obscen gest mot två små flickor. Straffet blir att betala 80 dagsböter på 100 kronor styck, totalt 8 000 kronor.

Enligt domen, som nyligen meddelades i Alingsås tingsrätt, ska mannen även betala 5 000 kronor i skadestånd vardera till flickorna som han utsatte för brott.

Det var i våras som den gamla mannen stannade sin bil intill flickorna, som var på väg hem från skolan. Mannen vevade ner rutan och gjorde ett cirkeltecken med ena handen och tog sedan andra handens pekfinger in i cirkeln.

Barnen upplevde situationen som konstig och skrämmande.

Nekar

Flickorna sprang hemåt, men mannen följde efter. Då sprang de in på en förskola och berättade vad de hade varit med om, personal därifrån ringde till polisen.

Den äldre mannen hävdar att han visserligen var på platsen den aktuella tiden, men att han inte har gjort någon gest mot barnen.

Ostraffad

Enligt domstolen ska barnens och förskole­pedagogens berättelse ligga till grund för bedömningen av gärningen. Tecknet som mannen gjorde var ägnat att kränka barnens sexuella integritet. Han döms därför för sexuellt ofredande.

Mannen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare. Domstolen skriver ”påföljden bör bestämmas till dagsböter som, med hänsyn till att det varit fråga om unga målsäganden på hemväg från deras skola, ska sättas till ett högt antal.”