Foto: Mattias Jansson
VAR SITT TEAM. På lördag väljer designerna Cecilia Liljedahl och Anders Stålhand ut sina team, som under våren ska jobba med olika trädgårdar.

Ska lägga grogrunden för Växtrum

Lerum

På lördag är det dags att för femte gången utse de nya Växtrumsteamen.
Den kommande våren ska de arbeta tillsammans med designers Cecilia Liljendahl och Anders Stålhand.

Alla som bor eller arbetar i kommunen kan söka till de olika teamen. Tanken är att teamen ska bestå av deltagare med olika kunskap och förutsättningar.

Anders Stålhand är till vardags utbildningsledare på Biologiska yrkeshögskolan i Skara men jobbade tidigare som chefsträdgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård. Han hade tidigt fokus på att skapa hållbara trädgårdar. Det är en grön tråd genom hela hans karriär, som innehåller erfarenhet från tv, bland annat genom programmet Äntligen hemma, författarskap och utställningsträdgårdar.

Stora parker

Cecilia Liljedahls arena har under många år varit stora parker och publika ytor i hela Europa. Hon arbetar för att lyfta det sociala och det gröna perspektivet i stadsmiljöer. Hon är kreatör och var bland annat projektledare för den stora trädgårdsupplevelsen Gothenburg green world 2016, där Växtrum var en del.

Det är femte året som evenemanget genomförs. Förra året var det Mona Holmberg och Peter Englander som var designer. De skapade två nya platser i Tingshusparken samt den hemliga trädgården, Giardino segreto, nära dammen i Nyebroparken.

Prisades

I maj månad prisades Växtrums arbete på den stora samhällsgalan. I tuff konkurrens valdes Växtrum till Årets samhällsbyggare 2018. Juryns motivering löd: Genom att tänka utanför ramarna, uppmana till kreativitet och väcka ideella krafter till liv har årets vinnare hittat ett eget sätt att utveckla samhället till det bättre – och till det grönare. Vinnaren visar hur lite jord under naglarna kan ge en kommun utrymme att växa och skapa gemensamma gröna oaser på ett helt nytt sätt.