Spår från en svunnen tid

Floda

Bland alla andra gamla, av någon annan uttjänta saker, låg en juvel – en svart lådkamera med silvriga intresseväckande kyrilliska bokstäver. Gunnar Bergquist kunde inte motstå frestelsen utan köpte kameran, trots att han redan hade alldeles för många liknande hemma. Och inuti fanns en spännande rest av den som en gång hade ägt skönheten.

– Så kan det bli när man är en samlartyp, konstaterar han med ett skratt.

Händelsen utspelade sig på en loppmarknad någonstans i kommunen i början av 2000-talet, det var troligen Lions som hade marknaden och den hölls sannolikt i Floda.

När Gunnar kom hem upptäckte han att det var film i kameran, det gick att se i en liten ruta på baksidan av kamerahuset. Han gick in i ett mörkt rum i källaren och tog ut rullen.

– Sedan gick jag till Ahlséns för att få den framkallad. Det var ju förmodligen länge sedan bilderna hade tagits så jag trodde inte att det skulle bli något, säger han.

Eftersöker

Han hade fel. Han fick tillbaka en rad svartvita fotografier, på dem fanns två personer, en man och en kvinna, landskap och får. På ett av fotona syns även ett fordon, en Opel från 1961 eller 1962.

– Det vore roligt om någon av dem som är fotograferade hörde av sig, eller om det är någon som känner dem som är fotograferade, säger Gunnar.

Han har flera gamla kameror hemma och är lite osäker på vilken det var som hade filmrullen kvar i. Han tror att det är en rysk modell men det skulle också kunna vara en Agfa lådkamera. Båda har samma typ av film, 120-film.

– Jag tänker att det kanske är lättare att komma ihåg om man har haft en rysk kamera, för de kan inte ha varit särskilt vanliga. Det är väldigt vackra bokstäver, konstaterar han.

Samlare

Gunnar Bergquist är en av grundarna till Westpatent, ett patentföretag i Lerum som delägs av patentingenjörerna som arbetar där. Och i så gott som varje rum finns det spår av det just den patentingenjörens samlar på. Eller spår av är en stark underdrift, i ett rum är det mängder av väggur och räknemaskiner, i ett annat gamla serietidningar och ett tredje flera hyllor med små leksaksbilar. Inredningen består till stor del av loppisfynd, som gamla radioapparater och ett stort kassaskåp. På det sistnämnda, som bara fungerar som prydnad, har någon rolig medarbetare skrivit Frans Jaeger.

– Och den här blev över från diskmaskinen så den satte vi på kassaskåpet, säger han och pekar på en magnetskylt med texten: Plocka i.

Förutom kameror samlar Gunnar på stereoprylar från 1970-talet och andra musik- attiraljer, som inspelade rullband och skivor, främst av dansband och artister som var stora på 50- och 60-talet.

Gunnar är född 1946 och började som ungdom spela in musik från radion och lånade skivor på rullband, något som användes under 1950-talet fram till början av 1970-talet då kassettbanden fick genomslag. Inspelningarna gjordes på analoga magnetband.

– Jag har fortfarande kvar inspelningarna, det är mellan 30 och 40 band, förklarar han stolt.