Anita Östlund. Arkivfoto: Per Andersson

Tufft för förkyld Östlund i EM

Konståkning

KONSTÅKNING: Den skadade foten höll, men då ställde istället en förkylning till det i EM i Tallinn. Anita Östlund gjorde vad hon mäktade med och slutade på 18:e pats.

Oturen fortsätter att förfölja Gråbos talang, som fyller 18 år idag. Förra säsongen blev till stor del spolierad på grund av skador och en inflammerad fot störde uppladdningen inför EM. Hon tog beslutet att åka till mästerskapet bara en vecka innan tävlingsstart. På plats i Tallinn kändes foten bättre, men då sänktes kapaciteten istället på grund av en förkylning. Något som även drabbade henne under förra årets OS i Pyeongchang.

– Hon var dunderförkyld, säger tränaren Andrea Dohány.

I det korta programmet blev en tänkt trippel istället en dubbel, som kostade många poäng och placerade Anita Östlund på 17:e plats med 52,76 poäng. Enligt tränaren berodde missen i hoppet inte på sjukdomen, men däremot påverkades åkningen i långprogrammet. Där fick Anita Östlund 144,66 poäng, drygt sju poäng från personbästa, och hon halkade ner till 18:e plats.

– Hon åkte bra i början men hade inga krafter och tappade på slutet, men hon kämpade bra och höll ihop det, berömmer tränaren.

Trots allt tycker Andrea Dohány att EM-resan gav en del goda svar. Träningarna gick bra och Anita Östlund visade en stigande form.

– Hon var ledsen men tar också med sig det som var bra.

Nu hoppas Andrea Dohány att förkylningen snart ger med sig och att Gråboåkaren kan delta i en tävling i Ungern om två veckor. Tävlingen är viktig inför resten av säsongen. Förhoppningen är en god placering som ger henne en skjuts upp på rankingen, vilket i sin tur kan ge en startplats i en bättre grupp om hon blir uttagen till VM i Japan i mars.

– Men jag håller henne borta från isen tills hon är helt frisk.