Jonathan Sjögren. Foto: Sandi Habinc.

Uttagen i Europas all star-lag

Sport

ULTIMATE FRISBEE: Det var strävan efter högsta betyg i idrott som för många år sedan fick Jonathan Sjögren att börja med ultimate frisbee. Efter att ha firat stora triumfer med sitt klubblag under 2018 har han nu tagits ut i Europas all star-lag för 2018.

Det är Ultiworld Disc Golf, den ledande tidningen inom sporten, som utsett de åtta främsta spelarna i Europa. Sverige har saknat en representant i flera år men den här gången togs Jonathan Sjögren, Flodabo sedan ett och ett halvt år tillbaka, ut i laget.

– Det känns väldigt stort och det pirrade till i magen när jag läste det. Vi hade en väldigt bra säsong med laget där vi vann EM-guld för klubblag, vann SM och var som sämst fyra i de sju turneringar vi ställde upp i. Så var det något år det skulle hända så var det nu men det kom ändå lite som en chock, säger han.

I motiveringen lyfts targetplayern Jonathan fram som spelaren som sticker ut i ett lag där det annars inte är de individuella prestationerna utan lagspelet som är styrkan. Han beskrivs som ”the lifeblood”, ledaren som var en stor anledning till att Göte­borgsklubben SeE6 bärgade guldet i lag-EM.

– Det är lite svårt att ta till sig när det är en lagsport vi håller på med, men jag har varit spelande coach under hela året och kapten i EM så jag har väl synts där jag stått i cirkeln och skällt och gormat, säger Jonathan Sjögren.

Han är dock väldigt nöjd med året som gått.

– Prestationsmässigt för mig individuellt är detta mitt bästa år hittills, fysiskt har allt känts bra och kasten har suttit. Det finns ingen match där jag känner att jag spelat dåligt utan haft en go känsla hela året.

Innebär utmärkelsen något för karriären?
– Nej, många siktar på att åka över till USA och spela och jag har haft mina chanser men nu fyller jag 30 år och har fru och barn så då är det svårt att sticka iväg. Men det är kul att få utmärkelsen, 2014 utsågs jag till den bästa spelaren i Sverige men det är första gången jag uppmärksammas internationellt.

Kanske kan utnämningen även fungera som en morot för andra spelare i landet. Sverige har de senaste åren halkat ner på världsrankingen även om man fortfarande hävdar sig ganska väl i Europa. Efter framgången med en fjärdeplats i VM 2012 slutade flera eldsjälar och i en liten sport som helt och hållet drivs av ideella krafter resulterade det i att ungdoms­verksamheten slutade att fungera, förklarar Jonathan. Fram till dess fanns till exempel ett lag i Lerum, men nu är lag i Göteborg, Mölnlycke och Stenungsund de närmsta alternativen.
Han upplever dock ett ökat intresse igen på flera orter och funderar själv på att starta ett nytt lag i kommunen när hans fyraårige son blir ett par år äldre.

– Han är lite för liten än men han är med på alla matcher och tycker att det är väldigt kul och säger att han ska jobba med frisbee när han blir stor.

Själv började Jonathan spela när han gick ut nian. Han hade precis slutat spela handboll och idrottsläraren lockade med att höja betyget från VG till MVG om han deltog på ett sommarläger i frisbee. Jonathan gick med på uppgörelsen, som blev starten till en framgångsrik karriär.

– Jag fastnade direkt.

Med sina 180 centimeter är han ganska kortvuxen i en sport där spelarna ofta hamnar i luftdueller med varandra. Men en god spänst och flera år på handbollsplanen gjorde att han kom väl förberedd.

– Många tvekar när de ska slänga sig efter discen men som handbollsspelare är man rätt orädd så det har aldrig varit några problem för mig.

Och även om det skiljer ganska mycket att skjuta ett skott i handboll och kasta en disc i ultimate frisbee så finns det likheter.

– Om du klarar av att skjuta ett underarmsskott i handboll så lär du dig tekniken ganska snabbt.
Inför årets säsong hoppas Jonathan Sjögren nu på fler internationella framgångar. Om ett par månader spelar han i ett lag som består av spelare från flera länder i en turnering i Stockholm och i sommar väntar ett nytt EM, den här gången för landslag.

– Jag ska vara spelande förbundskapten för mixedlandslaget. EM spelas i Ungern i juni och jag hoppas att vi kan prestera på samma nivå som vi gjorde i klubblags-EM förra året.