Arkivbild: Mårten Öhman

21-åring döms till fängelsestraff

Kommunen

En 21-åring från kommunen döms till fängelse och skyddstillsyn för en rad brott, däribland inbrott i två Lerumsrestauranger.

Lerumsbon döms för stöld, ringa stöld, vapenbrott, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Påföljden bestäms till en månads fängelse samt skyddstillsyn. Han ska också betala totalt drygt 30 000 kronor i skadestånd fördelat till Lerums kommun, försäkringsbolaget och en av restaurangerna.

Det var i december 2016 som mannen begick inbrott i två restauranger i Lerum. I den ena lokalen stals kontanter och en telefon till ett totalt värde på cirka 2 000 kronor och i den andra kontanter för cirka 800 kronor.

Polisen hann ikapp

En polisman har berättat att när han kom till brottsplatsen fick han av kollegor veta signalement och åt vilket håll som gärningsmännen hade sprungit. Han sprang efter och såg två personer som satt vid brofästet till en gångbro. Båda började springa när de blev varse att de hade blivit upptäckta. Polismannen ropade att han var polis, men personerna stannade inte. De skiljdes åt, och polisen sprang efter och kom ifatt den av dem som hade en väska, vilket var den nu dömda 21-åringen. I väskan fanns mycket kontanter, bland annat mynt, och en slägga. 21-åringen hade också mobiltelefonen som stals vid ett av inbrotten i fickan. Det finns, enligt tingsrätten, ingen anledning att ifrågasätta polismannens uppgifter.

21-åringen döms även för att ha ertappats med narkotika vid tre tillfällen. Han har också innehaft två burkar pepparsprej, vilka klassas som vapen. Han har dessutom stulit tröjor från en klädaffär.

I belastningsregistret finns fem anteckningar om Lerumsbon. Straffvärdet för brotten är ett längre fängelsestraff, men brotten begicks innan gärningsmannen hade fyllt 21 år vilket tas i beaktan. Rätten bedömer att det finns anledning att anta att skyddstillsyn kan bidra till att 21-åringen avhåller sig från fortsatt brottslighet och väljer därför den påföljden tillsammans med ett kortare fängelsestraff.