• Foto: Hogir Alsilevanai
  TEXTILKONST. Maria Uleander ställer just nu ut ett antal textilkonstverk på Nääs konsthantverk. Här med verket I havet eller i rymden.
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  SIDENORGANZA. Maria Uleander skapar sina verk i materialet sidenorganza.
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  SIDENORGANZA. Maria Uleander skapar sina verk i materialet sidenorganza.
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  Broderad skulptur. Emilia Elfvik bredvid en av sina linskulpturer. Just den här består av tre kilo lintråd och tog fyra veckor att göra.
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  BRODYR. Broderade linskulpturer av Emilia Elfvik.

Annorlunda textilkonst på Nääs konsthantverk

Konst

Textilkonstverk sammanfogade i meditativ upprepning och tredimensionellt broderi.
Det kan man uppleva just nu på Nääs konsthantverk.

Maria Uleander är bosatt och verksam i Göteborg. Hon tog examen från HDK Steneby och linjen Textil, kropp, rum 2009 och har sedan dess ställt ut i bland annat i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Hon har även deltagit i en samutställning i Holland.

Maria Uleander jobbar i ett material som heter sidenorganza. Hon köper vitt tyg som hon klipper i bitar, färgar och sedan skapar sina verk med.

– Jag jobbar med små bitar som jag sätter ihop till olika bilder och former. Mitt arbete handlar mycket om repetition, både visuellt men även i hur jag arbetar, säger Maria Uleander.

Tredimensionellt

På Nääs konsthantverk ställer hon ut såväl mindre som större verk under titeln Växande. En del av verken finns i par med en större och en mindre variant. Genomgående är att det är tredimensionellt. I flera av verken är de små tygbitarna fastsatta med nålar. Går man nära förs tankarna till spröda fjärilar, backar man tillbaka får man en annan bild.

Ett av verken består av 5 000 textilstycken som har klippts till, färgats och sammanfogats. Och just repetitionen i arbetet är en av drivkrafterna i hennes skapande.

– Det är meditativt och ibland ganska enformigt men härligt, säger hon.

Utställningen är inte Maria Uleanders första på Nääs konsthantverk. 2010 ställde hon ut i projektrummet. Nu, knappt nio år senare, återvänder hon alltså till den natursköna platsen och omgivningarna som hon tycker passar det material hon jobbar i.

– Det är kul att få komma tillbaka och att nu få det stora rummet, säger hon.

Broderade skulpturer

I projektrummet ställer Emilia Elfvik ut skulpturala objekt i lin under titeln Pushing embroidery. Emilia Elfvik läser HDK Stenebys mastersprogram Textil, kropp, rum och vill med utställningen utmana föreställningen om vad broderi kan vara. Resultatet är tredimensionella skulpturer i lin vars form delvis är slumpmässig och för tankarna till människokroppar eller kanske klänningar? Inte så konstigt kanske, då Emilia har en bakgrund inom mode och design.

– Jag har undersökt hur broderi kan vara något annat än en dekorativ yta och om man kan skapa form med tekniken. Jag har även utforskat tekniken med materialet, säger hon.

Utställningarna pågår till och med 17 mars.