• Foto: Carina Svensson
  Mängder. Det var många spännande historier som utbyttes mellan besökarna som väntade i den långa kön.
 • Foto: Carina Svensson
  Intresserad. Experten Bo Knutsson såg fram emot att se vad besökarna hade i kassar och paket.
 • Foto: Carina Svensson
  Granskande. Magnus Bexhed tittade på ett vackert träskrin.
 • Foto: Carina Svensson
  Spännande. Programledaren Anne Lundberg pratade med personer i kön.
 • Foto: Carina Svensson
 • Foto: Carina Svensson
 • Foto: Carina Svensson
  Kändis. Malin Svanberg fick chansen att träffa favoritexperten Rickard Thunér, Malins sambo Peter Myllys förevigare mötet.

Antikrundan kom till Nääs

Nääs

En dag i augusti fylldes Nääsområdet av antikviteter, tv-kändisar och en lång rad förhoppningsfulla. Det var inspelning av Antikrundan.
På torsdag kväll sänds det första av två program från Lerum.

Antikrundan är ett av Sveriges mest sedda tv-program. När programmet kom till Nääs var stämningen god och förväntningen hög. Kön med människor som hade kommit för att få sina presumtiva guldgruvor värderade ringlade långt ut på fälten.

Vad tycker du om Nääs-området?

– Det är jättefint. Jag har varit där mycket förut också, tv-programmet Konstnärsdrömmar spelades in på Nääs. Tycker också att det är väldigt fint vid Nääs fabriker, svarar Anne Lundberg, programledare.

När hon ska säga något särskilt som stack ut under inspelningsdagen svarar hon:

– Dels en gammal randig herrbaddräkt och dels en marmorskulptur som hette knäsittande Venus, deras ekonomiska värde skiljer sig oerhört men båda föremålen är en stor del av vår kulturhistoria.

Har du någon egen favorit­antikvitet?

– Jag är intresserad av konst och 1900-talsdesign. Jag har ett gammalt slitet rött matbord i Tricia Guildstil som jag har köpt på loppis som jag tycker väldigt mycket om, och till det har jag Arne Jacobsens myranstolar, svarar Anne Lundberg.

Går du på loppis?

– Ja, jag går jättemycket på loppis men jag köper bara saker jag använder, jag är ingen samlare.

Största fyndet?

– Det är nog det där matbordet. Jag köpte det för 800 kronor och får nog inte mycket mer om jag skulle sälja det så det är inte ett stort ekonomiskt fynd men jag älskar det, och sitter vid det varje dag.

Nyfiket

Under inspelningsdagen gick hon och antikexperterna runt och pratade med dem som hade kommit, för att höra om någon historia var särskilt spännande eller om någon av alla kassar och paket innehöll något av särskilt stort intresse.

När det första av två program med inspelat material från Nääs sänds nu på torsdag finns en hel del riktigt fina och spännande saker med. Bland annat visas en fin men lite obehaglig skulptur – som visar sig vara gjord av Georges Gardet. En trollask med spännande innehåll blir också värderad. En vacker glasskål av Tapio Wirkkala inspirerade till ett inslag om den finska designern. Och så visas en spegel i unikt format. Till avdelningen kuriosa hade en kvinna tagit med sig en baddräkt, slutledningsförmåga ledde henne och värderaren fram till att det nog var kvinnans farfar som hade badat i baddräkten någon gång runt 1910-1920-talet. Och det hade med alla sannolikhet skett i Mjörn. Det var också denna som var en av Anne Lundbergs favoriter.

Lokalhistoria

I programmet berättas också om Nääs historia, och om Selma Lagerlöf.

Bo Knutsson, som har varit antikexpert i programmet sedan 1989, var nöjd på inspelningsdagen.

– Det är ungefär 500 personer i kön, det är bra, summerade han.

Vad hoppas du på att få värdera här?

– Man hoppas alltid på överraskningar, och det vet man att det finns i kassarna, svarade han och med glitter i ögonen pekade han mot kön och fortsatte:

– Det är spännande att få titta vad de har med sig.

Antikexperten förklarade att han gärna skulle vilja att någon kom med något från Göteborgs glasbruk, som var igång mellan 1770 och 1800, och som är kända för sitt blåa glas.

– Sedan skulle jag gärna vilja se 1700-talsfajanser från Rörstrand eller Marieberg. Och så hade det varit roligt med Alingsåssilver. Företaget var aktivt från 1700-talet till 1800-talets slut och hade många duktiga mästare, sa han och fortsatte:

– Jag hoppas också att få se något med anknytning till Nääs slott, det är alltid spännande att få titta på något som kommer från inspelningsplatsen. Det har sålts saker från slottet genom årens gång och det finns dessutom målningar härifrån av skickliga konstnärer.

Huruvida alla eller någon av hans önskningar uppfylldes återstår att se. Inspelningarna i Lerum resulterade i två program, det andra sänds den 21 mars.