• Lerum Friidrotts nya projekt The First 10 ökar motivationen hos atleterna. På bilden Elvira Carlén (t v) och Ella Darrell (t h). Foto: Daniel Elfvelin
  • Cornelia Lindberg. Foto: Daniel Elfvelin
  • Kalle Wållgren. Foto: Daniel Elfvelin
  • Ulf Gimlegård, klubbchef. Foto: Daniel Elfvelin
  • Ella Darrell. Foto: Daniel Elfvelin
  • Elvira Carlén. Foto: Daniel Elfvelin
  • Filip Helmroth i Lerumsloppet 2018 där han tog hem segern. Arkivfoto: Daniel Elfvelin
  • Linnea Pihl. Foto: Anders Pihl

Elitprojekt ska lyfta unga atleter

Friidrott

En seriösare satsning, bättre stöttning och ambitionen att ta upp kampen med regionens storklubbar. The First 10 heter projektet där Lerum Friidrott ska få fram sin första större grupp med elitaktiva seniorer.

Lerum Friidrott har på senare år varit en förening som vuxit stort i antalet medlemmar, men bara ett fåtal atleter har fortsatt upp i senioråldern. Genom ett nystartat projekt vill klubben nu bryta trenden med utövare som antingen slutar eller går till andra föreningar. The First 10 är en framtidssatsning på juniorer mellan 17 och 22 år, och precis som namnet antyder är målet att få fram en första generation med över tio elitaktiva seniorer.

För deltagarna i gruppen väntar fler personliga tester, individuella träningsprogram under somrar och mental träning. Men Lerum Friidrott tar också ett större helhetsgrepp och vill stötta personerna i vardagen med allt från vila till kost.
Klubben tar ut de personer som man anser kvala in till projektet. Kraven på deltagarna är att de ska ha en seriös inställning även om målen kan skilja sig mycket åt.

– Det kan vara allt ifrån att bli så bra som möjligt i en gren till att ta OS-guld, säger klubbchefen Ulf Gimlegård.

Ambitionen är att få fram atleter som hävdar sig väl i den svenska eliten och då är det bra med en grupp där de kan trigga varandra. Klubbchefen påpekar dock att man skyndar långsamt för att exempelvis inte orsaka belastningsskador.

– Det är viktigt att det är en långsiktig satsning, ingen forcering, slår Ulf Gimlegård fast.

På träningen en måndagskväll träffar LT fyra av de sex personer som så här långt utgör gruppen och de är positiva.

– Jag tycker att det här är väldigt bra. När man ska gå från att vara junior till senior är det mycket som händer utanför idrotten, många börjar plugga och flyttar hemifrån och att då få en extra stöttning i sin idrott är väldigt bra, säger mångkamparen Elvira Carlén.

Löparen och häcklöparen Ella Darrell lyfter framför allt fram den mentala träningen. Hon har precis börjat få hjälp av Cristiana Wall, som bland annat jobbat med flera elitidrottare och nu finns med i teamet kring gruppen.

– Framför allt när jag springer mina längre distanser, 300 meter och 400 meter, och jag vet att jag kommer att bli trött så har jag blivit rädd för att jag ska prestera dåligt och då har det heller inte blivit så bra resultat som jag velat. Jag har spänt mig och inte kunnat fokusera, säger Ella Darrell.

Hon har fått verktyg som redan hjälpt henne. Det handlar bland annat om att på förhand visualisera allt från uppladdningen timmarna innan till själva loppet.

– Det har hjälpt mig, jag har sprungit två 400-meterslopp i år och inte varit lika nervös och tyckt att det varit roligare att tävla.

Cornelia Lindberg, sprinter och längdhoppare, tycker att projektet sporrar.

– Det är kul att klubben vill satsa, det gör att jag blir mer motiverad och tar träningen mer på allvar.

Med satsningen vill Lerum Friidrott även skaka av sig känslan av lillebrorskomplex i förhållande till framgångsrika föreningar som Sävedalen, Ullevi och Kville.

– Vi vill visa att vi inte bara är en liten klubb utanför Göteborg utan att vi faktiskt kan bli bra också, säger Ella Darrell.

Och enligt Ulf Gimlegård finns nu bättre förutsättningar än tidigare att lyckas med just detta.

– Nu har vi duktiga tränare i alla discipliner, det har vi inte haft historiskt så nu kan vi lättare erbjuda tränare till alla.

I projektet har Lerum Friidrott satt upp 32 mål som handlar om allt från distriktsrekord till OS-medaljer. Häcklöparen Kalle Wållgren går till klubbhistorien som den atlet som först prickat av en av punkterna. Detta skedde redan innan The Frist 10 drog igång på allvar när han blev uttagen i ungdomslandslaget och deltog i U-finnkampen i september 2018.

– Det var kul så klart. Jag vill nå högre men det har gjort mig mer motiverad, säger han.

I helgen väntar nästan tävling för Lerumsatleterna. Förutom Filip Helmroth deltar samtliga i JSM i Växjö.