Fredrik Oredsson. Foto: Daniel Elfvelin

FBC åker ur Allsvenskan

Innebandy

Dubbel olycka drabbade FBC Lerum förra veckan. Först stod det klart att laget inte får tillbaka poängen från matchen mot Onyx IBK och därefter tappade man ledning till förlust i matchen mot Lillån IBK. Därmed är allt hopp om en ny allsvensk säsong borta.

I slutet på förra veckan stod det klart att de tre poängen från matchen mot Onyx i slutet av november inte skulle komma tillbaka in på kontot. ”Efter att ha fått nej i de två första instanserna gick FBC Lerum vidare till Riksidrottsnämnden som nu i veckan gav besked att man inte tar upp vårt fall, då SIBF (Svenska Innebandyförbundet) är suveräna i tolkningen av sina egna regler”, skriver klubben på sin hemsida.

Därmed stod det sista lilla halmstrået till en vinst mot Lillån i söndags. Lerum ledde med 3–1 men föll med 6–7.

– Vi hade en liten dipp i andra perioden där vi släppte in två mål inom loppet av tre och en halv minut men annars släppte vi inte in fler mål i spel fem mot fem. Men på det stora hela var det en bra och frejdig match, säger tränaren Fredrik Oredsson.

Förlusten innebär att kvalplatsen inte längre går att nå. Förlusten var tung, men läget hade varit extremt tufft även med en vinst. Tränaren konstaterar att man hade behövt poäng redan i tidigare matcher där förlusterna mot Malmö och Crafstaden i de två senaste omgångarna svidit hårt.

Hur gör ni för att hålla motivationen uppe?
– Jag ser möjligheten för laget att fortsätta att utvecklas. Tiden som vi har kvar kan vi utnyttja till att bygga upp grunden för nästa säsong, och nu kan vi spela helt utan press som gör att spelarna kan få ut hela sina register. Om man jämför den innebandy som de visat upp på träning jämfört med matcherna så är det stor skillnad.

Och inte minst i den näst sista omgången säljer man sig dyrt. Då kan Lerum få möjligheten att beröva Onyx på en kvalplats uppåt. Även om Onyx fick rätt hos förbundet anser Lerum fortfarande att man inte använde en otillåten spelare och därmed blev bestulna på segern i förra mötet.

– Vi kommer att hitta motivation till varje match, men har man ingenting bättre för sig att göra den söndagseftermiddagen så kommer det att bli en sevärd match, utlovar Fredrik Oredsson.

Han hoppade in som tränare när Mattias Flodén klev av sitt uppdrag innan jul. Trots att Lerum har haft fortsatt svårt att plocka poäng har han fått mersmak och hoppas på en fortsättning.

– Om det bara hade varit upp till mig själv att bestämma så är jag jättesugen. Men sen ska Lerum vilja och det ska funka med familjen.

Fredrik Oredsson känner att han har mer att ge till laget och spelarnas utveckling, och ser en stor potential i en trupp med många unga talanger.

– Om man tittar på klubben och förutsättningarna som kommer med den nya arenan så är det en allsvensk förening. Jag ska egentligen inte tala för Lerums räkning men kan inte se något annat än att man spänner bågen och försöker ta sig tillbaka. Framtiden ser ljus ut, oavsett om jag kommer att vara med eller inte.

Ordföranden Pontus Larsson bekräftar att målet är en omedelbar comeback.

– Nu bygger vi för nästa år och att återigen ha ett lag starkt för att ta sig till kval och sedan kunna etablera oss i Allsvenskan.