Foto: Ann-Charlotte Edgar
BAKAR FÖR BARN SOM HAR CANCER. Tioåriga Vera Bolin och Elsa Ekfeldt Öberg bakar för att sedan sälja det till kunder i Solkatten. Alla pengar går till Barncancerfonden.

Fin gest av unga flickor

Lerum

Bara tio år gamla gör Vera och Elsa en insats för Barncancerfonden. Bästa kompisarna bakar tillsammans för att sedan duka upp ett bord i Solkatten och sälja sina verk.
Efter två tillfällen har de lyckats samla in och skänka drygt 4 000 kronor.

– Jag gillar inte att se vad barn med cancer får utstå, konstaterar Elsa Ekfeldt Öberg och får medhåll av Vera Bolin, som säger:

– Jag vill göra vad jag kan för de som fått cancer. Ett barn ska inte behöva drabbas.

Flickornas projekt startade en eftermiddag när de inte hade något att göra. Tanken slog dem att de kunde baka och kanske starta ett café, men ganska omgående visste de att de ville samla in pengar till Barncancerfonden. Sagt och gjort bakade de för första gången till insamlingen, släpade stolar och bord till Solkatten och sålde bakverken under några intensiva timmar.

– Vi är aktiva och frågar människor om de kan hjälpa oss genom att handla någonting och det är det många som gjort, säger Elsa.

– De flesta köper någonting, och vill hjälpa till, säger Vera.

Det har blivit kladdkakor, muffins och chokladbollar och flickorna lovar att det blir många fler bak. Senast i lördags stod de i köpcentret och de planerar att göra det många gånger under sommarlovet.

Flickorna funderar på att ta sin verksamhet ett steg längre genom att knacka på hos människor i Lerum och fråga om de har pantburkar, som de sedan kan panta.

– Vi vill göra mer och vi vill göra allt vad vi kan, konstaterar Elsa.

Tidigare gick Vera och Elsa i samma klass på Almekärrsskolan, men när de i höstas började i fyran hamnade de i olika klasser. Det kom inte emellan deras vänskap utan nu umgås de på fritiden och båda spelar fotboll i LIS F08.

Elsa tycker dessutom om att styrketräna och Vera tycker om att lära sig nya saker.

Redan efter första insättningen till Barncancerfonden fick de var sitt diplom, där deras insats hyllas. Diplomen som nu är inglasade hemma hos bästa kompisarna Vera och Elin.