Medan många klubbar tvingats lägga ner sina damlag har Tollered/Floda, med Tomas Granbom som tränare, byggt upp en stor trupp med 25 spelare. Foto: Daniel Elfvelin

Framgångsrik tränare får Årets specialpris

Sport

ÅRETS SPECIALPRIS: 2013 började Tomas Granbom träna ett gäng tjejer där bristen på spelare nästan tvingade laget att lägga ner. Bit för bit har gruppen vuxit och idag är hans Tollered/Floda kommunens största och bästa damlag.

Efter flera decennier på och vid sidan av planen hade Tomas Granbom precis avslutat en åtta år lång sejour som tränare för Tollered IF:s herrar. Han hade ett sabbatsår utan planer på att ta hand om något nytt lag för tillfället, då en diskussion kring Tollereds och Floda Boif:s gemensamma flicklag fick honom att ilskna till. Laget bestod av spelare födda mellan 1996 och 1999 och när de äldsta blev juniorer väntade följaktligen spel i juniorserien. Föräldrar och andra personer kring laget trodde dock inte att de var redo att ta steget.

– Spelarna blev itutade att det var bättre att sluta eller börja spela för Lerum. När jag hörde det blev jag förbannad eftersom jag hade sett dem spela, de var ju duktiga, säger Tomas Granbom.

Han klev in i handlingarna och utgjorde en tränartrio med Jonas Wernbo och David Drake. Istället för splittring blev det nystart. Laget förlorade inte en match på ett och ett halvt år, så småningom gjorde man entré i seniorserierna och 2018 års serieseger innebär spel i division 2. Året dessförinnan fick Tollered/Floda ett stort tillskott med spelare från Lerums IS och idag består truppen av 25 spelare som utgör två lag.

Det är många ledare och spelares engagemang som gjort att satsningen burit frukt, men Tomas Granbom är utan tvekan en arkitekt bakom den omritade fotbollskartan för kommunens damfotboll. Och det är i huvudsak för den här insatsen som han får Årets specialpris, som instiftades av LT förra året.

– Men David har varit med längre än jag och jag vill poängtera hans roll, även om han kanske inte hade orkat driva det vidare utan mig, säger Tomas, som anser att LT:s utmärkelse lika mycket bör tillägnas hans tränarkollega.

Idag består laget av spelare från samtliga delar av kommunen i åldersspannet 17 till 49 år, och det har funnits en tydlig strategi för att skapa en sammansvetsad enhet av en heterogen grupp.

– Vi har varit väldigt noga med att blanda grupperna på träningarna och när Lerumspelarna kom dröjde det inte mer än tre veckor innan vi stod i Alléskolans hemkunskapskök tillsammans.

Varje år anordnas flertalet aktiviteter utanför fotbollsplanen och att laget hamnade på Alléskolan beror på att Tomas Granbom jobbar som SO-lärare där.

Använder du dig av lärarrollens pedagogik även som fotbollstränare?
– Det är jättesvårt att säga men antagligen gör jag det, i relationsbyggandet. I samtalen med både spelare och elever försöker jag att ha glimten i ögat hela tiden och jag måste bry mig om dem och lyssna på dem. Gör jag det så lyssnar de också på mig också och på så sätt får vi utveckling och ömsesidig respekt för varandra.

Den sociala aspekten är viktig men det finns samtidigt en seriös inställning till idrotten. Division 2 är inte tänkt att bli slutdestinationen, även om kvaliteten för högre serier antagligen inte finns idag. En av de stora utmaningarna är att få samtliga spelare att inse att de tillför något värdefullt.

– Är du långt ifrån en startplats i vårt division 2-lag så kan det vara jobbigt, men de ska känna att de är en viktig del av laget. Jag hoppas att de känner det, vi försöker att förmedla det i alla fall.

Tomas engagemang sträcker sig längre än tränaruppdraget. Han är också sekreterare i Tollered IF:s styrelse och kort och gott en alltiallo. Det visar sig till exempel att fotoväggen som dominerar den lilla klubbstugan där vi sitter till stor del är Tomas verk. Det gångna året har han och Sven Gustafsson bland annat byggt en läktare och satt upp nya hängräcken. En viktig insats har varit att dra in pengar till föreningen och sponsorskyltarna som idag täcker en väsentlig del av sidlinjerna på Spinnarvallen fanns inte innan Tomas gjorde entré i TIF 2002.

Han kom dit från Floda Boif och redan från start uppskattade han småskaligheten och uppslutningen kring den lilla klubben, där han blev väl mottagen av det gamla gardet med Peter Berg, Leif Säll och Lennart Svantesson i spetsen. TIF-hjärtat har vuxit sig stort och föreningslivet har en självklar plats i hans liv.

– Jag växte upp i Småland där pappa (Krister Granbom, allsvensk skyttekung 1964) var ordförande i Anderstorps IF och morsan (Inga-Lill) stod i kiosken. Jag växte upp på en idrottsplats och sedan har det bara rullat på.

Vad får du ut av allt ditt engagemang?
– Ibland kan det vara jobbigt med styrelsearbetet och då är det tur att jag är tränare också och får se framgångarna på fotbollsplanen och utvecklingen av spelarna och laget. Det ger energi. Sen är det kul med alla kompisar man får, allt från våra yngre spelare till Leif, 82 år.