Foto: Carina Svensson
Garveriet.

Fyra topprestauranger i kommunen

Kommunen

Fyra av kommunens restauranger tog sig in på prestigefyllda White Guides listning. Nystartade Garveriet är dessutom nominerad i kategorin Årets Banbrytare.

De fyra restaurangerna är Aludden prôvidore, Jernbruket, Nääs fabriker hotell och restaurang samt Garveriet.

Varför tror du att en liten kommun som Lerum får med så många restauranger?

– Duktiga krögare är ett svar. Men också att Nääs och Aludden varit duktiga på att dra dit folk, svarar Mikael Mölstad på White Guide och fortsätter:

– Närheten till Göteborg betyder också mycket. Intressant bruksmiljö att besöka. Och den enes framgång sporrar den andre.

– Generellt är det fantastiskt kul, slår han fast.

Vad betyder det för en restaurang att komma med på listan?

– Det är ju ett bevis på kvalitet – att man gör något rätt. Och det lockar fler gäster förstås, svarar Mikael Mölstad.

Totalt har 600 restauranger kommit med i White Guides lista över restauranger. I bedömningen premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Man konstaterar att kvaliteten på de utvalda krogarna är ännu högre än tidigare. De klart flesta finns i Stockholm följt av Göteborg och Malmö.

Lerums kommuns står sig väldigt bra med tanke på kommunens storlek, till exempel har Borås tre listade restauranger, och Mölnlycke en medan varken Alingsås eller Partille får med någon restaurang på listan.

Starkt avtryck

En av kommunens nyetableringar har gjort ett starkt avtryck. Förutom att vara med på listan har Garveriet nominerats som en av landets banbrytare.

– Vi är mycket glada och stolta över nomineringen, säger Matts Johansson, delägare och Creative leader på Garveriet i ett pressmeddelande.

Kollegan Karin Forsberg, vd, tillägger:

– Det är helt fantastiskt, särskilt som vi bara har haft öppet i tre månader. Det fanns inga ambitioner att vinna några utmärkelser, men det här känns helt fantastiskt.

White Guides årliga utmärkelse Årets Banbrytare hyllar radikal förnyelse. Den föräras modiga aktörer och satsningar som bryter ny mark och pekar ut nya vägar inom gastronomin och hospitality-sektorn, och som resulterar i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse. Med Årets Banbrytare – som delas ut för 4:e gången – premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i den svenska restaurangvärlden.