• Oliver Praetorius. Arkivfoto: Per Andersson
  • Emelie Nordqvist. Arkivfoto: Per Andersson

Guld och silver i NM

Konståkning

Den ene tog guld efter en till synes omöjlig upphämtning och den andre krossade sitt personliga rekord och knep silvret. Oliver Praetorius och Emelie Nordqvist imponerade och överraskade i Nordiska Mästerskapet.

När Oliver Praetorius gick upp från ungdoms- till juniorklassen passade han samtidigt på att gradera upp medaljen. Efter fjolårets silver blev det ett guld i helgens mästerskap i Linköping. Segern såg dock ut att ligga utom räckhåll när Lerumsåkaren misslyckades med sitt korta program och låg hela 13 poäng bakom landsmannen Daniel Seidel.

– Efter det fick jag bra mental coaching från min tränare (Tamara Kuchiki) och när jag gick in till det långa programmet kände jag att jag inte hade något att förlora, säger Oliver Praetorius.

Han åkte avslappnat, satte alla hopp och gjorde ett felfritt program där det blev personligt rekord med 108 poäng. När han klev av isen trodde han dock ändå inte att resultatet skulle räcka hela vägen fram, så efter att Daniel Seidel åkt blev Oliver nästan chockad när deras namn bytte plats på resultattavlan. Med 148,56 poäng var han drygt en poäng före landsmannen.

– Jag siktade faktiskt på att vinna men det känns lite overkligt, säger Oliver Prae­torius.
Extra trippel

Emelie Nordqvist kom till tävlingen med en tidigare NM-medalj i bagaget, ett brons i ungdomsklassen för två år sedan. Men nu gjorde hon liksom sin klubbkompis debut i den betydligt tuffare juniorklassen.

– Jag trodde inte på pallen när jag åkte dit och det känns jättebra, säger hon.

Efter att ha lagt in ett extra trippelhopp i programmet och klarade högre komponenter slog hon sitt personliga rekord med cirka tolv poäng. Guldstriden bland damjuniorerna blev lika jämn som i herr-juniorklassen då det bara skiljde drygt en poäng mellan Emelie Nordqvist (137,01 poäng) och segraren Selma Välitala från Finland.

– Det var några små­missar i långprogrammet som avgjorde.

Ett par landningar efter hoppen blev lite skakiga, förklarar Emelie Nordqvist, men hon åker hem från mästerskapet med känslan av att ha vunnit ett silver och inte missat ett guld.

– Det gick väldigt bra och jag åkte nästan felfritt så jag hade varit nöjd även om det inte blivit medalj.
Avslutar hemma

Efter NM åkte Oliver Praetorius raka vägen hem, packade om och satte sig på ett plan till Miami, där han är när LT talar med honom på telefon. Med hjälp av den tidigare landslagsåkaren Adrian Schultheiss, som under en period tävlade för LKK, ska han slipa på formen inför säsongsavslutningen. Bland annat väntar en utlandstävling i Italien både för honom och Emelie Nordqvist innan det är dags för Elitseriefinalen i Vättlehallen i mitten av april.

– Det känns jättekul att få tävla på hemmaplan, säger Emelie Nordqvist.