Kastade smällare nära tjejer

Gråbo

En 21-årig man från Göteborg döms för två fall av vållande till kroppsskada efter att ha kastat smällare mot två tjejer som var på en nyårsfest i Gråbo.

Alingsås tingsrätt sätter påföljden till 80 dagsböter på 370 kronor styck, totalt 29 600 kronor. Mannen ska också betala skadestånd på totalt 12 500 kronor till tjejerna.

Det var nyårsafton 2017 som trion var på samma fest i Gråbo. Mannen och hans kompis stod på en balkong och kastade smällare medan tjejerna hade gått ut och ställt sig på en gångväg för att titta på fyrverkerierna. Plötsligt kastade någon en smällare intill tjejerna, vilket gjorde att de fick brännskador.

Tingsrätten skulle inledningsvis ta ställning till om det var 21-åringen som kastade smällaren som skadade tjejerna.

Båda tjejerna berättar att smällaren landade ungefär tio centimeter ifrån dem. När den detonerade smällde det högt och en värmevåg slog upp emot dem. Efteråt fick de sårskador på benen. Den aktuella kvällen sa 21-åringen till båda tjejerna att det var han som hade kastat smällaren, han bad också om ursäkt för detta.

21-åringen har inför rätten sagt att det skulle kunna vara han som kastade smällaren men att han inte vet säkert. Det finns dock ett annat vittne som har sagt att 21-åringen är skyldig.

Tingsrätten finner det bevisat att det var 21-åringen som kastade smällaren.

Åklagaren hade yrkat ansvar för misshandel eller vållande till kroppsskada. Åklagren har dock inte bevisat att 21-åringen hade för avsikt att skada tjejerna, och inte heller att han hade insikt om att det var en trolig följd av att han kastade smällaren. Därför blir brottsrubriceringen vållande till kroppsskada.

Mannen var ung när brottet begicks, och han är inte dömd förut.

Domstolen finner därför att påföljden ska stanna vid 80 dagsböter.