• TEAMBILDARE. Cecilia Liljedahl och Anders Stålhand är de två som den kommande våren ska bygga upp två nya Växtrum.
  • PROJEKTLEDARE. Sylvia Dahlén och Mattias Christenson jobbar på Lerums kommun och är projektledare för Växtrum.
  • VETERAN. Göran Arfvidson är veteranen i gänget, då han varit med sedan starten.
  • TRÄDGÅRDSMÄSTARE. Karin Hvit är Växtrums egen trädgårdsmästare och var en av dem som satt i juryn under lördagen.
  • ALLA DELTAGARNA. Det är det här gänget som kommer att arbeta med de två nya växtrummen. 15 av dem är ansikten som varit med tidigare.

Kickoff för årets Växtrum

Lerum

I lördags samlades 22 förväntansfulla på Aludden, för att utses till att få jord under naglarna i årets Växtrumsprojekt.
I söndags var det kickoff för alla deltagarna och de fick veta var deras huvudsakliga arbete ska göras under våren och vem de ska arbeta med.

– Vi börjar med en rivstart och det finns naturligtvis en baktanke med detta, säger Sylvia Dahlén som tillsammans med Mattias Christenson är årets projektledare.

– Idag presenterar vi de nya Växtrummen, deltagarna får bekanta sig med varandra och designerna presenterar sina platser.

Det märktes att många av deltagarna kände varandra för stämningen var hög på Aluddens övervåning. 15 av dem hade varit med en eller flera gånger tidigare.

Större sammanhang

– Ett gott tecken är att så många återkommer och under intervjuerna pratade många om den fina sammanhållningen och gemenskapen, konstaterar Sylvia Dahlén och fortsätter:

– Att vara en av deltagarna betyder någonting och många uppskattar att vara med i ett större sammanhang.

När Mattias Christenson hälsade alla välkomna konstaterade han att de redan tidigare Växtrum gjort att Lerum satts på den svenska kartan och förklarade varför alla platserna är koncentrerade till Lerum.

– Vår tanke har varit att platserna ska slingra sig utefter Säve­ån och det ska vara lätt att besöka dem alla vid samma tillfälle.

– Det här är tredje året jag är med och det är väldigt trevligt, säger Gert-Inge Persson, även han återkommande deltagare.

– Det behövs flera gröna utrymmen i Lerum och det är väldigt trevligt att träffa andra som har trädgårdsintresse.

Avslöjade växtrummen

Under söndagens kickoff avslöjades var de nya Växtrummen ska växa fram. Cecilia Liljedal ska hålla till på Aludden där majbrasan brukar tändas och hon kallar platsen för Solens öga. Mångfallden kallar Anders Stålhand sin plats för, som kommer att finnas på gräsmattan vid Kantor Edgrens väg, där det finns 108 bostadsrätter.

– Det är naturligtvis en utmaning att anlägga en grön plats nära en vältrafikerad väg och rondell. Det blir spännande och vi kommer att plantera en mängd växter där.

– Att träffa alla dessa positiva människor får mig att känna mig som en virvelvind och jag är lite överväldigt över alla dessa engagerade personer.

Förutom mångfallden i Anders trädgård kommer där att finnas en skulptur av en tusenfoting. Bakom verket står holländaren Geert van der Vossen, som arbetar i återvunnet material. Den här skulpturen har gamla fälgar som bildar kroppen.

Anders Stålhand är bosatt vid Hornborgasjön med sin familj. Hans trädgårdsintresse föddes tidigt och projekten efter att som tolvåring byggt en damm har avlöst varandra. Han säger att hans miljö­intresse ständigt växer och han hade lika gärna blivit biolog som trädgårdsmästare.

Han har under många år drivit en egen plantskola, skrivit boken Skörda nya smaker och har en egen spalt i tidningen Allt om trädgård. Han har också arbetat med tv-programmet Äntligen hemma, under fyra års tid, varit chefträdgårdsmästare på Botaniska i Göteborg, men arbetar nu i Skara som utbildningsledare på biologiska yrkeshögskolan.

– Jag älskar växter och nördar gärna ner mig. Visst kan jag mycket, men det är också mycket jag inte kan och jag lär mig nya saker varje dag, konstaterar han.

– Jag har fått frågan av Mattias flera år i rad att vara med i Växtrum, men tidigare haft för mycket runt mig. Nu passade det bättre i tiden.

Solens öga

Skaparen av Solens öga, Cecilia Liljedahl, har goda förhoppningar om den kommande våren. Hon berättar att hon hade svårt att säga nej till sin medverkan när frågan kom och att hon ser det som otroligt viktigt att skapa gröna platser.

– Att skapa en plats mitt på Aludden förpliktigar och jag vill ta till vara på platsen och förstärka den, så att den blir en mötesplats för människor att växa i.

– Förutom växterna och bänkar kommer det bli en rund scen där, som jag hoppas kan användas till kanske yogapass och olika ceremonier. Kanske bröllop eller besök av förskoleklasser. En god plats att hänga på. En fin mötesplats.

Cecilia Liljedal är i grunden socionom och säger att hon älskar att göra goda saker. Hon är född och uppvuxen i Göteborg, men bor numera i Helsingborg med man och sina tre vuxna barn.

Vill lyfta det gröna

Hon arbetar för att lyfta det sociala och det gröna i stadsmiljöer. Hon är kreatör och var bland annat projekt­ledare för den stora trädgårdsupplevelsen Gothenburg green world 2016.

– Jag är inte utbildad trädgårdsmästare som Anders, men jag lever i den världen. Jag har en grön själ och känner mig hemma i parker runt om i Europa.

– Det var jätteroligt att bli tillfrågad och roligt att göra någonting som blir kvar i framtiden.

En av orsakerna till det fortsatt stora intresset för Växtrum kan vara att projektet vann priset som Årets sahällsbyggare 2018 av Dagens samhälle.

– Det har så klart gett många ringar på vattnet av den positiva uppmärksamheten, både nationellt och i kommunen, konstaterar Sylvia Dahlén.

Arbetet med Växtrum startar med att Peab gör det förberedande mark­arbetet, vilket sker när marken tillåter det, men innan det kommer de två grupperna att träffas under mars månad för att diskutera tankar och idéer. Praktiskt tror projektledarna att arbetet ska vara igång under april månad. Invigning blir det den tredje juni.