• Foto: Anders Johansson
  • Foto: Anders Johansson
  • Foto: Anders Johansson
  • Foto: Anders Johansson

Kulturskolan rotade i svenska låtskatten

Lerum

Modern svensk pop utgjorde merparten av låtarna när Kulturskolans musikelever stod på Dergårdsteaterns scen med sin årliga show. Men när eleverna deltog i urvalet fick även äldre klassiker plats i repertoaren.

Det var i onsdags och torsdags förra veckan som elever understödda av lärare på Kulturskolan i Lerum bjöd på fyra föreställningar, två för skolorna och två för allmänheten.

En rad olika teman har avlöst sedan starten i början på 2000-talet och nu fick showen namnet Svenska hits, en uppföljning till Svenska pärlor som man uppträdde med ett av de första åren. Sedan dess har nya storheter vuxit fram och nu spelades låtar av bland annat Miriam Bryant, Avicii och Zara Larsson. Men även en artist som Ted Gärdestad fanns representerad.

– Det blev mycket kontemporär musik men också en del äldre. Ted Gärdestad har fått generation efter generation att smälta och i vårt lilla land finns en stor låtskatt som inte ska glömmas bort, säger Mikael Högdahl, lärare och medarrangör.

Tidigare har lärarna valt tema och låtar, men i år deltog en elevgrupp i arbetet. Något som i slutänden resulterade i en ovanligt engagerad publik som sjöng med även under skolföreställningarna.

– Vi lärare är ju lite äldre än eleverna och då är det roligt att få en större hint om vad ungdomarna lyssnar på.

På plats på scenen fanns sångare, instrumentalister, dansare och även ett par presentatörer, två killar från Kulturskolans dramautbildning.

– Det var ett stort arrangemang med 25 stråkar, åtta blås och fullt komp. Idén är att eleverna ska få gå in på Dergårdsteatern, en professionell teater med ordentligt ljud och ljus och göra en föreställning under riktiga förhållanden, inte i en skolaula, säger Mikael Högdahl.