Arkivbild: Mårten Öhman

Kvinna hotade poliser

Lerum

En 54-årig kvinna döms till villkorlig dom och 4 000 kronor i dagsböter för att ha hotat två poliser när dessa grep henne.

Kvinnan döms för hot mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. Alingsås tingsrätt bestämmer påföljden till villkorlig dom med 80 dagsböter på 50 kronor styck. Hon ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till en av poliserna.

Det var förra våren som patrullen larmades till Aspens camping på grund av misstanke om misshandel. Misstanken var riktad mot 54-åringen.

Låg ner

När poliserna kom till platsen låg kvinnan på marken. Hon spjärnade emot en del när de förklarade att hon var gripen och gjorde mer motstånd vid bilen. De lyckades dock sätta på kvinnan handbojar och få in henne i bilen. Efteråt gick den ena av poliserna iväg för att prata med andra personer på platsen. Den andra polisen var kvar. Då började kvinnan skrika förolämpningar och spottade polismannen i ansiktet.

När den andra polisen kom tillbaka till bilen berättade kollegan om det som hade hänt. 54-åringen pratade oavbrutet och upprepade att de skulle ångra det de gjorde samtligt som hon uttalade att de skulle dö i terrorattentat, bli påkörda av tåg och att deras barn skulle bli föräldralösa. Hoten kändes obehagliga. Kvinnan sa också att hon betalar skatt och därmed äger polisbilen.

Hon nekar

Kvinnan förnekar gärningen.

Tingsrätten bedömer dock att de båda poliserna har berättat om situationen på ett trovärdigt sätt.

Det finns anteckningar om 54-åringen i belastningsregistret, dessa ligger dock så långt tillbaka i tiden att de inte har någon betydelse för påföljdsfrågan. Hot mot tjänsteman är ett brott som ofta leder till fängelsepåföljd, det är dock så att poliserna har uppfattat en del av hoten som klart orealistiska. Tingsrätten anser därför att omständigheterna i det här fallet är sådana att det finns utrymme för en annan påföljd än fängelse.