• Foto: ACT/Gregor Hohenberg
    Liveshack är Lerums nya livemusikscen. Viktoria Tolstoy är först ut den 7 mars.
  • Foto: David Andréas
    Även Lerumsbördiga Amanda Andréas gästar Liveshack under våren.

Ny livemusiksatsning i Lerum

Lerum

Liveshack. Så heter Lerums nya livescen. Premiären den 7 mars gästas av välkända jazzsångerskan Viktoria Tolstoy.

Det är på restaurang Torarica i Lerum som tre torsdagskvällar under våren kommer att förgyllas av musikklubben Liveshack.

Bakom det hela står entusiasterna och musikälskarna i föreningen Musik i Lerum. Premiären den 7 mars gästas av ingen mindre än jazzsångerskan Viktoria Tolstoy som under kvällen backas upp av Claes Crona trio.

– Viktoria Tolstoy är en av Sveriges mest kända jazzsångerskor. Hon är självlärd och en fantastisk sångerska som hållit på sedan slutet av 90-talet, säger Qlaes Wennberg på Musik i Lerum.

Föreningen har under lång tid anordnat konserter i bland annat Dergårdsteatern. Men vanligtvis drar konserterna i Dergården mellan 100 och 150 besökare, och då blir det långt från fullsatt i en lokal som rymmer 360 personer.

– Är det inte Nils Landgren eller Lill Lindfors som drar fulla hus är det svårt att fylla lokalen, säger Qlaes Wennberg.

En klubbkänsla

Dessutom öppnar den nya konsertlokalen möjligheten för besökarna att förtära något annat än kaffe och kaka, vilket Qlaes Wennberg menar ger evenemangen mer av en klubbkänsla.

Den 4 april gästas Liveshack av blueslegendaren Roffe Wikström och den 2 maj av sångerskan Amanda Andréas. Amanda Andreas har rötterna i Lerum, spelade på förra årets Gretafestival i Tollered och fick samma år dessutom ta emot ett stipendium från Musik i Lerum.

Qlaes Wennberg berättar att föreningen siktar på en fortsättning på Liveshack under hösten.

– Vi har artister klara för hösten men vill känna att det här fungerar först. Vi gör inte en så här stor satsning för att det ska bli en dagslända, vi hoppas att det här sätter sig.

Nysatsningen innebär inte att föreningen överger Dergårdsteatern, vars akustik hyllas av Qlaes Wennberg. 28 april uppträder till exempel Jacob Karlzon trio på Dergårdens scen.

Dessutom fortsätter föreningen sin satsningen på Lördagsmusiken, med gratiskonserter på lördagarna. Där återstår nu två konserter under vårsäsongen: Lerum rhythm art duo den 23 mars och Göteborgs klarinettensemble 6 april. Båda konserterna hålls i Equmeniakyrkan i Lerum.