Helgens SM-guld blev det sista på 20-tumscykel. Nu byter Joacim Nymann till 26 tum. Foto. Felice Andersson

Nymann tog 10:e SM-guldet

Cykeltrial

Formtoppen är långt borta då mästerskapet var ett avbrott mitt i en tung period av fysträning. Men Joacim Nymann hade inga problem att bärga ett nytt SM guld – hans tionde i rad.

Kampen om medaljerna SM i cykeltrial är i själva verket en kamp om silver och brons. För guldet prenumererar Lerumcyklisten Joacim Nymann på. Sedan 2015 har han tagit alla guld både inomhus och utomhus och helgens mästerskap under SM-veckan i Sundsvall var inget undantag. Detta trots att han inte gjort några förberedelser.

– Tävlingen ligger lite dumt för vi har ingen säsong nu och jag har cyklat väldigt, väldigt lite den senaste tiden. I vanliga fall brukar jag cykla lite mer innan SM men nu har jag nästan bara varit i gymmet och fystränat, säger Joacim Nymann.

Han tyckte att det kändes lite vingligare än vanligt, missade ett hopp som han i vanliga fall sätter ”tusen av tusen gånger”, men med tre prickar blev han ändå ohotad guldmedaljör.

– Jag visste hur finalsektionerna såg ut, jag vet vad mina motståndare i Sverige är kapabla till och visste att håller jag bara huvudet kallt så ska det nog gå vägen.

Och även om SM-tecknen börjar bli många hade Nymann full koll på att han kunde komma upp i en tvåsiffrig segerrad.

– Det var det enda målet och det känns lite grann som en milstolpe. Jag har ju vunnit några år nu men det känns alltid lika kul.

De stora målen 2019 är EM och VM, som för tredje året i rad avgörs i Kina. Men Joacim Nymann är beredd på en säsong där resultaten kanske inte blir på topp. Han har nämligen bestämt sig för att byta cykel. Helgens SM var den sista tävlingen med en 20-tumscykel, nu går han upp till 26 tum som han på sikt hoppas ska hjälpa honom att hoppa högre och längre.

– Jag har funderat i två, tre år på att byta. Jag är en av de längsta (190 centimeter) som cyklar på en 20-tumscykel. Det har funkat för mig men nu vill jag se om jag kan bli ännu bättre med en större cykel, jag tror det.