Parasollens bassäng stänger

GRÅBO

Efter att en ny pool byggts i Gråbo används bassängen i Parasollen mindre. Kommunen väljer nu att stänga den.
– Beslutet kom som en kalldusch, säger Elisabeth Wickelgren, som leder grupper med vattengymnastik.

1986 har olika typer av verksamhet bedrivits i den kommunalägda bassängen. Många år hade Gråbo Simförening simskola där och under en period användes den av Svenska Livräddningssällskapet.
2016 startade Amirreza Samadi Lerums simskola, men efter att han invigde en egen träningsanläggning och byggde en pool i somras är det färre som använder bassängen i Parasollen.

700 000 kronor
När budgeten presenterades i december stod det klart att besparingsåtgärder är nödvändiga, vilket ligger till grund för beslutet att stänga bassängen från och med den 1 mars.
– Den kostar ungefär 700 000 per år och användningen är bara 15 procent av de möjliga timmarna. Och oavsett hur mycket den används kostar det lika mycket pengar att sköta om den med vattenprover och annat, Marie F Nilsson, verksamhetschef på sektor lärande.
För några år sedan slutade den höj- och sänkbara botten att fungera och sedan dess har den sju gånger fyra meter stora bassängen varit fast på cirka 120 centimeters djup. Den är tillräckligt djup för bland annat vattengympa och Elisabeth Wickelgren berättar att hon tar emot 30-40 personer varje vecka och är upprörd över beslutet.
– De tycker att det är för dyrt, det kostar 700 000 kronor, men vad är 700 000? Det är ingenting, anser hon

Positiva effekter
Elisabeth Wickelgren lyfter fram effekterna både för den fysiska och psykiska hälsan.
– Kommunen vill ha någon annan som driver det men det finns ingen bassäng i hela Sverige som går ihop kostnadsmässigt, men då kan man fråga sig om de här tanterna inte får lov att kosta lite?
Kommunen vill nu se över möjligheten att istället samarbeta med den privata aktören. Den nya poolen ligger dock i en lokal som är dåligt anpassad för Elisabeth Wickelgrens verksamhet.
– Jag har ingenting emot Amir (Amirreza). Han har jobbat för mig i simskolan i Parasollen och det är en driven kille, men för att komma till och från bassängen där måste man gå upp och ner för trappor och det är många av dem som tränar vattengympa som inte klarar det.

Dålig information
Hon ifrågasätter också kommunens motivering att bassängen utnyttjas i för låg grad och tycker att man skulle ha kunnat vara bättre på att informera om möjligheterna till bad i Gråbo.
– Det är i alla fall drygt 200 i veckan som använder den, säger hon.
Att stängningen sker med så pass kort varsel beror på att den nya majoriteten inte presenterade sin budget förrän i december.
– Vi vet att det finns individuella behov och det är beklagligt att vi måste göra det här men åtgärderna är nödvändiga när det inte finns tillräckligt med ekonomiska medel, säger Marie F Nilsson.

Efter den siste februari töms bassängen på vatten. Vad lokalen sedan ska användas till är inte klart i dagsläget.