Foto: STEFAN SAMUELSSON
LOKAL POLISCHEF. Johan Lundberg säger att polisen har en beredskap för att motverka gängbildningar i Lerum, Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Polisen jagar langare

Lerum

Jakt på langare och förebyggande arbete står högt upp på den lokala polischefens agenda. LT har träffat lokalpolisområdeschef Johan Lundberg.

Johan Lundberg basar över lokalpolisområdet som omfattar Lerum, Alingsås, Vårgårda och Herrljunga. Vi träffar honom för att få en bild av brottsligheten i området, bland annat om det finns kriminella grupperingar.

– Vi har inga kriminella gäng här men vi har uppsikt på det. Om vi ser tendenser till det kommer vi att kraftsamla för att undvika det, säger Johan Lundberg.

Han beskriver situationen i lokalpolisområdet som ”i grunden bra”. Men droghandel sticker ut, liksom tidvis vågor av inbrott.

Interna bråk

– Vi har bra koll på våra kriminella och orosmoment. Vi har bra medarbetare inom polisen och regelbundna kontakter med socialtjänst och skola, säger Johan Lundberg och fortsätter:

– Ser man till de grova brotten som varit de senaste åren så tror jag nästan alla är uppklarade.

De våldsamheter som förekommer är till 99 procent interna i olika kretsar, till exempel bland missbrukare, enligt lokalpolisområdeschefen.

– Risken för att andra medborgare skulle bli påhoppade bedömer jag som liten. Det finns inget som pekar på att man ska behöva vara orolig för att röra sig utomhus, säger han.

Finns det utsatta områden här?

– Nej, och vi ska aldrig ha det, vi ska aldrig hamna där. Vi ska göra allt tillsammans med våra samarbetspartners för att vi aldrig ska få några utsatta områden här. Det gäller alla fyra kommunerna, svarar Johan Lundberg.

Jagar langare

Han konstaterar emeller­tid att det finns narkotikalangare i samtliga fyra kommuner.

– Droger är ofta grunden för väldigt mycket oroligheter. Vi märker till exempel en konsumtion av kokain på krogar de senaste åren som vi inte har märkt förut, säger Johan Lundberg.

– Vårt fokus är att jaga langare. Vi gör ständiga tillslag och har fått en del dömda, tillägger han.

Tidvis förekommer många villainbrott. Lerum har varit mer utsatt än de andra tre kommunerna. Men, som LT kunde berätta förra veckan, var det färre inbrott än polisen hade befarat under fjolåret.

– Det var många inbrott hösten 2017 och vi hade en plan, en höjd beredskap, i höstas men vågen uteblev, säger Lundberg.

Fler poliser

I planen ingick bland annat att polisen skulle vara mer synlig i brottsutsatta områden. Större synlighet ingår också i polisens ambitioner i det fortsatta arbetet i Lerum, Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

– Vårt fokus framåt är att jobba ännu mer förebyggande och ha fler poliser i yttre tjänst, säger lokalpolisområdeschef Johan Lundberg, som gläder sig åt att antalet poliser nu blir fler.

– Just nu har vi sju polis­aspiranter som blir placerade här när de blir färdiga till sommaren. I april får vi åtta nya aspiranter. Vi växer sakta men säkert.

– Vi har en politisk medvind och det är det vi börjar skönja nu, säger Johan Lundberg.

FOTNOT: Det finns cirka 115 poliser i lokalpolisområdet samt 15 civilanställda.