• Wmma Shasteen. Foto: Daniel Elfvelin
  • Wmma Shasteen. Foto: Daniel Elfvelin
  • Wmma Shasteen. Foto: Daniel Elfvelin

Shasteen tillbaka efter mystiska skadan

Tennis

Emma Shasteen dominerade sin åldersklass och vann allt som gick att vinna på svensk mark. Då kom skadan som förmodligen hade knäckt de flesta. Men efter ett par år av läkarutredningar, ovisshet och rehabiliteringsträning är den 15-årige talangen tillbaka på banan och spelar tennis på en ofattbar hög nivå.

20 december 2018. Det är final i Lerum Open Vintertour och en David mot Goliath-match väntar. På ena sidan står det unga hemmahoppet Emma Shasteen, och på den andra sverigesexan Marina Yudanov, storfavoriten som med fysisk styrka brukar mala ner sina motståndare. Men den här matchen ska utveckla sig på ett oväntat sätt när Emma Shasteen tar kommandot.

– När jag såg henne i matcherna innan såg hon väldigt bra ut och jag visste att hon slog stenhårt. Det gick inte att vinna genom att gneta utan att jag var tvungen att driva henne, säger hon.

På vägen fram till finalen hade spelet fungerat allt bättre för varje match och inför avgörandet får hon extra styrka av stödet på hemma- plan och att matchen spelas på hennes favoritbana, nummer tre. Efter storspel och resultatet 6–4, 6-4 går Emma Shasteen till klubbhistorien som den yngsta hemmasegraren någonsin i turneringens damklass.

– Jag var jätteförvånad att jag vann.

För att förstå vidden av bedriften måste man dock känna till bakgrunden. När Emma stod med segerchecken på 8 000 kronor i hand var det bara ett par månader sedan hon gjort comeback efter en höftskada som vilat över henne som ett stort, mörkt moln under ett par års tid.

Framgång efter framgång hade dessförinnan präglat barn- och ungdomsåren. Det fanns ingen jämnårig spelare i Sverige som kunde mäta sig med Emma Shasteen, som vann SM och de stora turneringarna Kalle Anka Cup, SALK Open och i Båstad. Sommaren 2016 fick hon ett kontrakt med Kungliga Lawntennisklubbens akademi, en av de främsta skolorna för svenska tennistalanger. Men Emma hann inte träna i många månader innan den mystiska skadan kom.

– Jag var på en tävling men det var inte ens när jag spelade utan när jag gick i en djurpark som det högg till i höften. Jag har aldrig varit med om något som gjort så ont.

På plats hos en av Göteborgs mest välrenommerade idrottsläkare trodde hon sedan att hon skulle få den hjälp hon behövde. Men det var bara starten på en lång rad med besök hos bland annat ortopeder, kiropraktor, hållningsterapeut och sjukgymnaster. Samtidigt som läkarna ställde olika diagnoser gjorde Emma några misslyckade försök till comeback, men istället för att vara med och slåss om turneringssegrar handlade allting om att bli frisk.

Exakt hur skadan uppstått och vad den berodde på har hon än idag inte fått något svar på, men efter envis rehabiliteringsträning och omläggning av kosten är Emma Shasteen kvitt smärtan. I höstas gjorde hon till sist en riktig comeback när hon tillbaka i moderklubben Lerums Tennisklubb spelade en seriematch. Därefter visade hon hög klass i en stor tävling i Borås innan hon skrällde i Lerum Open Vintertour, segern där följde hon upp med en finalplats i SALK Open och i början på februari spelade hon lag-EM för 16-åringar i Frankrike.

Efter två års skadefrånvaro har Emma Shasteen alltså på fyra månader finalbesegrat en av Sveriges främsta seniorspelare, kommit tvåa i världens största ungdomsturnering för juniorer och slagit sig in i landslaget för 16-åringar. Patrik Jarestrand, mångårig tränare som själv spelat på elitnivå, berättar att han aldrig varit med om något liknande.

– Många hade nog inte orkat fortsätta men Emma har en enorm drivkraft, jag har aldrig tränat någon med den drivkraften, säger han.

För Emma Shasteen själv fanns egentligen inget alternativ. Tennisen är inte bara ett stort intresse, något hon har stor talang för. Tennisen är det hon lever för.

– Jag vågade inte sluta, om jag hade gjort det hade jag alltid undrat hur bra jag hade kunnat bli. Det är det här jag alltid har velat hålla på med och jag har alltid känt mig ganska annorlunda i min inställning till tennis.

Med annorlunda menar hon snäppet mer minutiös. Utan att nedvärdera någon annans satsning upplever Emma att hon alltid varit ett steg framför sina konkurrenter, i inställning, i träning, i vinnarmentalitet. Det var som om någon ryckte bort mattan under fötterna när hon helt plötsligt blev oförmögen att spela utan att veta när – och överhuvudtaget om – hon skulle kunna komma tillbaka. Tankarna på skadan virvlade hela tiden runt inne i huvudet.

– Jag kunde knappt sova på nätterna, berättar Emma.

På frågan om hur det känns att kunna spela igen har hon svårt att hitta ord, men tårarna som hon inte kan hålla tillbaka talar sitt tydliga språk. Den omvälvande glädjen blandas samtidigt med frustrationen av att ha en bit kvar till toppformen. Både fysiskt och mentalt jobbar hon fortfarande för att komma tillbaka på samma nivå som tidigare.

– Emma har så extremt höga mål så jag tror att hon har svårt att se hur stark comeback hon gjort, säger Fredrik Shasteen, bror och tränare tillsammans med Patrik Jarestrand.

För Emma är det långsiktiga målet intakt.

– Jag vill bli så bra som möjligt, jag vill bli etta i världen, då uppfyller jag min dröm.