Utlagda nazibilder var inte straffbara

Kommunen

Tre 16-åriga killar som åtalades för hets mot folkgrupp har nu frikänts av Göteborgs tingsrätt.

Det handlar om bilder som lades ut på snapchat. Ett exempel är taget från en lärobok, det är en bild föreställande Adolf Hitler i armbindel där händerna är bortklippta, och en annan bild föreställer en person med en fläck under näsan som håller upp ena armen i något som liknar en hitlerhälsning.

De spreds

Det är bevisat att bilderna spreds till fler än ett fåtal. Det domstolen sedan skulle utreda var om killarna genom att lägga ut bilderna uttalade sig nedsättande om och uttryckte missaktning för andra folkgrupper samt om detta var deras avsikt.

Enligt trion hade de inte någon avsikt att uttrycka missaktning för andra folkgrupper eller kränka någon. Killarna säger att de lade ut bilderna för att delta i flödet av skämt. De har också förklarat att de inte sympatiserar med Adolf Hitler och att de är väl medvetna om vad nazismen orsakade. De har även bett om ursäkt i det fall någon känt sig kränkt av bilderna. Det finns, enligt domstolen, ingen anledning att ifrågasätta uppgifterna.

Döms inte

Enligt tingsrättens mening ger inte någon av bilderna eller sammanhanget intryck av att den som lagt upp bilderna sympatiserar med eller vill föra fram nazistiska åsikter. Det finns inte heller någon bevisning som talar för att någon av de åtalade ville uttrycka någon sådan åsikt. Tingsrätten bedömer att de upplagda bilderna sedda i sitt sammanhang inte kan anses uttrycka missaktning för andra folkgrupper.