Foto: Daniel Elfvelin

Musikalartist bryter ny mark

LERUM

Han har precis tagit sitt första steg mot regissörsstolen, uppträder i den ena efter den andra av Göteborgs kulturella högborgar, och ska snart skaffa sig en pradise hotel-kropp till sommarteatern på Gunnebo slott. Musikalartisten Jacob Andréas ömsar inte skinn, men har börjat bli flitig med att byta kostym.
– Det är väldigt mycket att göra nu men det är bara att åka med och ta en sak i taget, säger han.

Upp med en hiss, förbi en dekorverkstad, igenom mörk, trist korridor, ut genom en anspråkslös dörr till i ett maffigt trapphus, och så ut genom en ny dörr. Det är en promenad med omväxlande miljö att ta sig från sceningången till baren på Göteborgs stadsteater. I baren är borden prydligt dukade inför dagens lunchföreställning som ska starta om ett par timmar.

Den här dagen är det inte Jacob Andréas som ska uppträda, men det är scenen i den här lokalen som han ska inta. Och när ni läser det här har han uppträtt för första gången på Stadsteatern. Konserten skedde igår, tisdags, och han fortsätter med föreställningar till och med lördag. Men även om scenen är ny är han på mammas gata när det gäller musiken. Liksom flera gånger tidigare uppträder han med sånger från Björn Ulvaeus och Benny Anderssons låtskatt och han är samspelt med kollegorna Josefine Isaksson (musikalartist) och Mats Sköldberg (pianist)

Under de 14 år som Jacob Andréas stått på stora scener i Göteborg och Stockholm har han sysslat med olika sidoprojekt och det är ett sådant som nu fått nytt liv. Sånger från Duvemåla hage heter föreställningen som hade sin premiär på Aludden i Lerum 2014, samtidigt som Jacob spelade sin favoritmusikal – Kristina från Duvemåla på Göteborgsoperan. Sånger från Duvemåla hage har blivit ett återkommande inslag och nu har den alltså dykt upp på Stadsteatern.

Därefter kliver de upp ytterligare en nivå. Från balkongen på teatern blickar Jacob ut över nästa anhalt på andra sidan Götaplatsen. Den 20 mars beger sig trion till Konserthuset.

– Vi ville göra en större version och har nu med tre stråkar och en a cappella-grupp. Vi tittade på olika alternativ och det här är hjärtat av Göteborg, säger Jacob.

Till skillnad från tidigare är det han själv, tillsammans med Mats Sköldberg, som hostar upp slantarna.

– Det är första gången jag vågar satsa och producera själv, men nu känner jag mig ganska lugn.

En månad före konserten är hälften av de 380 biljetterna sålda och det står klart att evenemanget inte kommer att gå med förlust.

– Det är roligt att se något man själv har startat växa. Det känns gött, häftigt att få vara på konserthuset.

Förutom debuten som producent har han under vintern gått en kurs i musikalregi, en praktisk utbildning där han jobbat som regiassistent i en föreställning på scenskolan. Jacob berättar att det framför allt är en omställning att inte själv stå på scen när det är dags för premiär.

– Då måsta man låta föreställning flyga på egna vingar. Sen måste man ha ett annat perspektiv. Som skådespelare ser du till din egen roll och det du ska göra, men som regissör behöver du se hela bågen av tematiken. Men jag tror att det är en fördel att själv ha stått på scen, jag tycker att jag har något att ge i den här rollen och tycker om att jobba med grupper av människor.

Från att ha verkat som renodlad artist ger han sig alltså ut på två andra grenar av branschen.

Är det ett tecken på att du behöver du ny stimulans?

– Ja, kanske. Tanken är att hitta nya utmaningar och jobba kreativt på nya sätt inom yrket. Men jag är inte färdig på scen, säger Jacob, som även fortsättningsvis vill arbeta med musikaler.

– Det är den ultimata uttrycksformen för mig när jag får foga samman sång, dans och teater.

Och även på musikalscenen har han mutat in sin plats det kommande året. Fram till i början av april uppträder han på Göteborgsoperan med Ringaren i Notre Dame, där han två gånger hoppat in i den både sångmässigt och fysiskt krävande huvudrollen som Quasimodo. Efter sommaren återvänder han till operan där han har en ensembleroll i höstens stora produktion, Oliver Twist. Innan dess ska han dock hinna med ytterligare en debut – på Gunnebo slotts sommarteater.

Den Osalige heter årets föreställning där Jacob får jobba med tre tidigare kollegor – komikern Per Andersson samt musikalartisterna Linus Wahlgren och Kattis Trollregn. Och han kommer även att stifta en ny bekantskap, med skådespelaren Ulla Skoog.

– Jag tycker att hon är väldigt bra, säger Jacob, som ser fram emot en sommar med det stjärnspäckade gänget.

Han själv ska spela en självgod kille vars högsta dröm är att få vara med i Paradise hotel. Inför premiären i början på juli planerar han att gå till gymmet för att skaffa sig en mer ”Paradise hotel-lik” kropp, och så måste han ju titta på några avsnitt av den populära dokusåpan.

– Inför Ringaren satt jag och läste Victor Hugo och nu får jag titta på Paradise hotel, jag tycker om när det är tvära kast.