Angående slöjförbud

Debatt

Svar till Moderatkvinnorna angående slöjförbud, LT 20/2 och 6/3.

Ett välpolerat parti går och nafsar då och då på ett begrepp som måste ligga dem varmt om hjärtat, den så kallade ”White savior complex”. Begreppet används för att förklara maktrelation i godhetens namn. Det konstituerar och stärker västerlandets självbild som en överlägsen civilisation. Senast 2016 var Moderatkvinnorna i Lerum igång att rädda alla nyanlända genom att förslå att de skulle utbildas i jämställdhet från dag ett. Föreställningen att någon behöver räddas är jätteviktig för att begreppet ska behålla sin värdighet. Hörde vi dem försöka rädda de vita männen som i bransch efter bransch hade betett sig sexistiskt, trakasserande och bidrog till kvinnoförtryck samt resulterade att #metoo rörelsen blev så stor? Dessa män behövde aldrig någon utbildning!

Makt, kultur och kontroll över invandrares livsvillkor är ett återkommande tema och nu ska flickan med slöjan räddas. Det är intressant att det är alltid andra kulturer som står för kvinnoförtrycket i det svenska samhället. Slöjan är urbilden för förtryck inom islam och invandrarkvinnor och flickor måste räddas av svenska kvinnor. Debatter som helt avhumaniserar kvinnor i slöja, burka eller niqab. Man argumenterar helt skamlöst för att slöjan har blivit en symbol för förtryck men helt ignorerar att deras retorik som marginaliserar plagget är ett förtryck i sig.

Låt oss istället ”empower” dessa flickor och kvinnor och verka för större acceptans för att normalisera slöjan som ett plagg. Slöjan kan på ett sätt medföra att man minskar objektifieringen av kvinnor vilket därmed kan leda till att man blir bedömd utifrån sin personlighet och inte efter sitt utseende. Vissa vill bära slöja andra inte, vi stöttar allas rätt att välja i solidaritetens namn.

Katarina Kuzmanovic Krasniqi (MP)