Brygger öl i Flodas matcenter

Floda

Ölbryggarna Therese Mortensen och Fredrik Gustavsson har hittat sin plats i ett matsammanhang. I lokalen i Garveriet brygger de inte bara öl utan håller även i kurser och har smakprovningar.

Bryggeriet heter Bearded Rabbit (skäggig kanin).

Varför?

– Jag har alltid tyckt om skägg. Fredrik hade inte skägg när vi träffades, men det har han nu, svarar Therese med ett skratt.

– Och jag hade en kanin hemma som behövde vara med på ett hörn, och så blev det Bearded Rabbit, tillägger Fredrik.

Och varför öl?

– För att det är gott. Och för att det är ett gemensamt intresse. Båda tycker att det är roligt att leta nya smaker, svarar Fredrik.

Bästa ölupplevelsen?

– Semesterresorna till Bryssel och Californien. Vi provade olika ölsorter i olika bryggerier. Det är en väldigt öppen bransch, svarar Fredrik.

– För mig är det första gången jag testade rököl på Stockholmsmässan. Det var något nytt som jag aldrig hade testat innan. Jag gillar rökig whisky och ölen påminde om det, den hade nästan karaktär av chark, tillägger Therese.

Smakupplevelsen var en Malakias från Strömsholms bryggeri.

Intresse

Parets bryggarintresse började med att de tyckte om att prova olika sorters öl. Med tiden och den ökade kunskapen blev de allt mer intresserade. De läste på för att sedan sätta igång och brygga eget öl, först hemma och sedan hos andra bryggerier. Men så fanns en möjlighet att dra igång verksamheten i Garveriet, där ett matcenter startats. Och det var rätt beslut, de trivs väldigt bra i lokalen i Floda.

Det är dock ingen heltidssysselsättning. Bryggarna, som också är ett par och nyblivna föräldrarna till Vincent, har även andra arbeten, Therese är AD-assistent på en reklambyrå och Fredrik är konsult inom mjukvaruutveckling.

Utvecklas

Det går bra för det lilla bryggeriet, som har tre öl på systembolaget. Nu är ambitionen att finnas på restauranger i närområdet, de har också en smakbar i Garveriet.

Häromveckan var Fem Ale, som är en förening för att främja ölkulturen bland kvinnor, på besök i bryggeriet och bryggde en IPA. De fick pengar från Beernews för att finansiera brygden.

– Det är kul om det blir fler tjejer i ölvärlden, vi är fortfarande rätt så få, säger Therese.