ENAD KAMP MOT KLIMATHOTET. Delar av 8C på Rydsbergsskolan slöt i fredags upp i den globala klimatstrejken och manifestationen.

Deltog i global klimatstrejk

Lerum

I fredags anordnades en global klimatstrejk. Aktivister i över 120 länder och över 2 000 platser hade anslutit sig. I Sverige genomfördes det manifestationer i över 80 kommuner.
Eleverna på Rydsbergsskolan 8C var en klass som deltog i klimatmanifestationen Globalt strike for future.

– Vi gör detta eftersom vi verkligen bryr oss om miljön och klimatfrågan. Vi har blivit inspirerade av Greta Thunberg, säger Philip och får medhåll av Sofia som säger:

– Det måste till någon form av ändring. Det är ju ändå vår framtid det handlar om.

Det var i augusti som 16-åriga Greta Thunberg tog initiativet att skolstrejka för klimatet. Det började med att hon satt ensam utanför riksdagshuset i Stockholm, men snart fick hon sällskap. Hennes handling har snabbt spridit sig över världen och inspirerat till strejker och manifestationer i en lång rad länder. För några veckor sedan blev hon nominerad till Nobels fredspris.

Skoleleverna i 8C på Rydsbergsskolan gick som vanligt till sina lektioner på fredagsförmiddagen, men efter lunch började deras strejk. Det finns skolor i Sverige som gett eleverna ledigt och låter strejken bli en del av undervisningen, men inte Rydsbergsskolan.

– Vi vet att lärarna kommer sätta upp oss som frånvarande den här eftermiddagen, men strejkar man får man ju betala ett pris, säger Lollo, men konstaterar också att flera lärare tycker att de tagit ett fint initiativ.

Plockade även skräp

Eleverna i Lerum gick ett steg längre än att bara strejka och tillbringade två timmar med att plocka skräp i centrala Lerum. Deras målsättning var att synas och fylla de tre svarta sopsäckarna som de hade med sig.

– Vi hoppas att andra som ser oss kan inspireras av det vi gör, säger Lollo och Sofia fyller på:

– Det handlar ju även om att vi kan förändring våra egna liv och göra små ändringar i vardagen. Se till att det körs mindre bil och att vi kan gå eller cykla istället. Börja med småsaker, men om alla gör det ger det effekt.

– Att plocka skräp under några timmar kanske inte är en jätteinsats, konstaterar Tilda.

– Men vi gör ju någonting och inte bara pratar.

Det man globalt samlades kring i fredags var att få politiker världen över att göra mer och snabbare för att stoppa den globala uppvärmningen för att nå de internationella överenskomna klimatmålen och ta dem på större allvar.

Det är första gången som länderna gör en gemensam manifestation för klimatet.