Fem häktade för människorov och misshandel

Floda

Fyra män och en kvinna är häktade för inblandning i människorov mot två personer, en av de häktade är dessutom misstänkt för att ha begått synnerligen grov misshandel. Åklagaren Daniel Larson har goda förhoppningar om att kunna gripa fler inblandade.

Söndagen den 24 februari gjorde polisen en stor insats i Floda. Snart stod det klart att ett mycket allvarligt brott hade begåtts. Åklagare och polis arbetar för fullt med utredningen, men har länge varit väldigt tysta om vad det var som egentligen skedde. Utredningen går framåt, och nu yppar kammaråklagare Daniel Larson något mer i ärendet.

I nuläget är fem personer häktade, fyra är födda på 1990-talet och en på 1980-talet. Tre av dem häktades av Alingsås tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för inblandning, vilket är den högre misstankegraden, och två som skäligen misstänkta för inblandning, vilket är den lägre misstankegraden. Samtliga fem nekar till brott.

Människorov

Åklagaren har satt brottsrubriceringen människorov, som enligt åklagarkammaren är ett brott som innebär att någon för bort eller spärrar in en annan person med avsikt att skada personen, utöva utpressning eller liknande. En man är dessutom häktad för att ha begått synnerligen grov misshandel.

Vad innebär synnerligen grov misshandel?

– En allvarligare form av grov misshandel, vanligen med tortyrliknande inslag, svarar Daniel Larson.

Lagtexten: ”Vid bedömningen av om brottet är synnerligen grovt ska det särskilt beaktas om kroppsskadan är bestående eller om gärningen har orsakat synnerligt lidande eller om gärningsmannen har visat synnerlig hänsynslöshet”.

I detta fall handlar det om en synnerlig hänsynslöshet. Straffet för synnerligen grov misshandel är mellan 5 och 10 års fängelse. Straffet för människorov är fängelse mellan 4 och 18 år eller på livstid.

– Aktuella brott bedömer jag är mycket allvarliga med högt straffvärde, säger Daniel Larson.

Kan du berätta vad det var som hände under de där dagarna i februari

– Sparsamt, två målsäganden har blivit utsatta för människorov under fredag till söndag och i samband med det har det skett annan brottslighet mot dem såsom synnerligen grov misshandel. Brottsplatsen ligger i Floda, svarar kammaråklagaren.

Kan du säga ålder eller kön på målsägarna?

– De är vuxna män.

Hur fick polisen vetskap om händelsen?

– Ingen kommentar av utredningsskäl.

Fritog polisen målsägarna?

– Ingen kommentar av utredningsskäl.

En av de nu häktade är skriven i Floda, de övriga i Göteborg eller annat när­område till Göteborg.

Finns det någon annan koppling till Lerums kommun?

– Det enda som synes ha koppling till Lerums kommun är själva brottsplatsen. Bakgrunden till händelsen verkar inte ha någon koppling till Floda eller Lerums kommun.

Tror du att antalet inblandade kommer öka?

– Vi har goda förhoppningar om att gripa samtliga inblandade, som vi bedömer vara fler än de som sitter häktade i nuläget.

Vad sker härnäst i ärendet?

– Polisen bedriver en intensiv utredning på många fronter med förhör, kartläggning och tekniska analyser. Målsättningen är att lagföra alla som varit inblandade i det allvarliga brottet, svarar Daniel Larson.