Fortsatt utredning av grovt brott

Floda

Polisutredningen av vad som skedde de där dagarna i februari i Floda fortsätter. Tre personer är omhäktade. I övrigt är åklagaren Daniel Larson förtegen men han avslöjar att det finns flera misstänkta gärningsmän på fri fot.

Söndagen den 24 februari gjorde polisen en stor insats i Floda. Snart stod det klart att ett mycket allvarligt brott hade begåtts, två personer misstänks mot sin vilja ha tagits till Floda och hållits kvar där. Åklagare och polis arbetar för fullt med utredningen, och är fortsatt tysta om vad i detalj det var som egentligen skedde.

Inledningsvis var datumen som hade satts för inlämning av stämnigsansökan den 25 mars, alltså i måndags, men det var inte ett realistiskt datum. Kammaråklagare Daniel Larson har begärt tre av de inblandade omhäktade.

– Ny åtalstid är den 8 april, men utredningen lär inte bli klar till dess, säger Daniel Larson.

Ett tiotal

I fredags frigav tingsrätten en annan misstänkt vid häktningsförhandling, då tingsrätten ansåg att bevisningen inte var tillräckligt stark mot honom.

– I övrigt är jag fortsatt förtegen eftersom det finns flera misstänkta gärningsmän på fri fot som kan antas följa medierapporteringen. I nuläget är totalt tiotal personer misstänkta i ärendet för någon form av inblandning i brotten, direkt eller indirekt, säger åklagaren.

Grova brott

Rubriceringen som polis och åklagare jobbar efter är människorov, synnerligen grov misshandel, grovt olaga tvång, grovt bedrägeri och penningtvättsbrott.

Människorov är enligt åklagarkammaren ett brott som innebär att någon för bort eller spärrar in en annan person med avsikt att skada personen, utöva utpressning eller liknande.

Vad innebär synnerligen grov misshandel?

– En allvarligare form av grov misshandel, vanligen med tortyrliknande inslag, har Daniel Larson svarat i en tidigare artikel.

Lagtexten: ”Vid bedömningen av om brottet är synnerligen grovt ska det särskilt beaktas om kroppsskadan är bestående eller om gärningen har orsakat synnerligt lidande eller om gärningsmannen har visat synnerlig hänsynslöshet”.

I detta fall handlar det om en synnerlig hänsynslöshet. Straffet för synnerligen grov misshandel är mellan fem och tio års fängelse. Straffet för människorov är fängelse mellan fyra och arton år eller livstid. Åklagaren bedömer att de aktuella brotten är mycket allvarliga med högt straffvärde.