• Charlotte Strömwall
    Garveriet. IZettles representant tillsammans med Garveriets Matts Johansson, Patrik Sewerin och Karin Forsberg.
  • Matts Johansson. Foto: Ann-Charlotte Edgar
  • Foto: Carina Svensson
  • Foto: Carina Svensson
  • Foto: Carina Svensson

Garveriet är en vinnare

Floda

Nystartade Garveriet vann pris på White Guides gala. Ägarna var glada över att ha tagit sig in på den prestigefyllda listningen av landets bästa restauranger, att vinna var överrumplande.
– Nu är det upp till bevis, vi måste leva upp till förväntningarna, säger en mycket lycklig Matts Johansson.

På en gala i måndags kväll korades Sveriges bästa restauranger enligt White Guide. Och en av dem var Garveriet i Floda.

Hur känns det?

– Jag är överrumplad och tacksam, svarar Matts Johansson, som också konstaterar att nu är det upp till bevis.

Vinnare

Garveriet vann kategorin Årets Banbrytare, bland annat för sitt hållbarhetsarbete.

– Att hållbarhetsfrågan står starkt i fokus märkte vi på galan, det är många som är på bollen. Och det vi har gjort är att ta ett större grepp om frågan, vi lär ut hållbarhet också. Vi vill vara en restaurang i omställning, säger Matts Johansson.

Han konstaterar att restaurangen öppnade för bara drygt fyra månader sedan och att det var ett mål att komma med på listan över de 600 bästa restaurangerna, men att det var ett mål de inte riktigt trodde att de skulle lyckas med. Att de kom med och dessutom blev nominerade som Årets Banbrytare och sedan också vann sin kategori var långt mer än de hade vågat hoppas.

Vad betyder priset?

– När DaMatteo (Matts Johansson caféer) blev årets café betydde det mycket för rörelsen, det blev något positivt för både personal och kunder. Förhoppningen nu är att det ska betyda fler gäster, till exempel att fler företag ska boka konferenser, svarar restaurantören.

Kvartett

Lerums kommun har fyra restauranger på White Guides listning över landets 600 bästa restauranger. Det är många för en kommun av den storleken. Restaurangerna är, förutom Garveriet, Aludden prôvidore, Jernbruket och Nääs fabriker hotell och restaurang.

– Det är ganska intressant ur besöksnäringsperspektiv, konstaterar Matts Johansson.

Hände något speciellt på galan?

– Jag fick krama Eva Rhöse, svarar han med ett skratt och utvecklar:

– Det var en annan kille som gick upp på scen som kramade henne och då sa jag till Karin (Forsberg, Garveriets vd) att om vi får gå upp så ska jag också krama henne.