Foto: Daniel Elfvelin
En milstolpe. Rollen som tränare i FBC Lerums A-lag har varit en dröm för Anton Olofsson.

Kaptenen blir tränare i FBC

Innebandy

Anton Olofsson har varit en viktig kugge i FBC Lerum i flera år och inför den avslutade säsongen fick han överta kaptensbindeln. Bara 25 år gammal avancerar han i sin ledarroll och avslutar den aktiva karriären för att bli tränare i A-laget.

I åtta säsonger har Anton Olofsson representerat FBC Lerums A-lag. Den hårt arbetande centern har under dessa år parallellt haft olika ledaruppdrag, vilket även var fallet under hans säsong i Lockerud Mariestad 2016/2017. I december fyller han 26 år och skulle kunna ha haft många år kvar på planen, men väljer nu att sluta spela för att helt fokusera på tränaruppdraget.

– Det känns ganska skönt och det fanns en tanke att jag skulle gjort det redan inför den här säsongen. Jag känner inte att det går att kombinera på ett seriöst sätt längre och då är valet enkelt. Det är kul att spela men jag kan bli en bättre tränare än innebandyspelare, säger Anton Olofsson.

Stark person

Målet att ta steget vidare som tränare har funnits under en längre tid.

– Det känns väldigt roligt och att få träna ett av representationslagen i min moderklubb har varit en dröm, det här är en milstolpe.

Hur blir det att träna dina lagkompisar?

– Jag har alltid varit en ledare i omklädningsrummet och en stark person så jag ser inget konstigt med det och tror att det kan vara en fördel att jag spelat fram tills nu, säger Anton Olofsson, och förklarar att han därmed har enkelt att sätta sig in i spelarnas situation.

Under säsongen har han tillsammans med Pontus Persson och Andreas Franzén lett P16-laget till SM-slutspel och HJ18 till playoff i Juniorallsvenskan (JAS).

– Jag kommer att finnas med runt JAS-laget. Exakt i vilken roll är inte klart än, men A-laget blir prio ett.

Två tränaralternativ

Kontraktet med Anton Olofsson sträcker sig över två år och det ser därmed ut att vara slut med tränarbyten för ett tag. Innan jul klev Fredrik Oredsson in i båset och ersatte Mattias Flodén. För några veckor sedan berättade Oredsson i en intervju med LT att han var intresserad av en fortsättning men nu lämnar alltså både han och den assisterande tränaren Richard Westman sina uppdrag.

– Vi har haft två riktiga bra alternativ att välja på. Att komma sist i Allsvenskan och sedan sitta i denna sits där många vill arbeta för föreningen framåt är få förunnat. Anton är del av ett helhetspaket som sträcker sig över både A-lag och ner i Akademin. Med detta bygger klubben en organisation i syfte att direkt kunna studsa upp i Allsvenskan och tävla om SM-guld på JAS-sidan. Fler delar i organisationen kommer att presenteras under kommande veckor, säger ordföranden Pontus Larsson.

Hur kommer det sig att ni satsar på en så pass oetablerad tränare?

– Även om Anton är ung har han hunnit med att vara tränare i sju, åtta säsonger. Han är fostrad i FBC Lerum och vet hur det är i lira på denna nivån. Han är otroligt seriös och noggrann i sitt arbete. Med rätt ödmjukhet och rätt stöttning från assisterande och organisation kommer det att bli succé.