• FIKA MED ANNA. Flygplatsdirektör Anna Strömwall gör just nu allt hon kan för att lära känna så många som möjligt på sin nya arbetsplats Göteborg Landvetter Airport. Bland annat ordnas det Fika med Anna i olika arbetsgrupper.
  • FÖRSTA OFFICIELLA FRAMTRÄDANDET SOM FLYGPLATSDIREKTÖR. Anna Strömwall invigde nyligen den nya konstutställningen på Landvetter flygplats tillsammans med Mattias och Iris, som utgör konstnärsduon Alexandrov Klum.

Flygplatsdirektörer når nya höjden

Landvetter

Göteborg Landvetter Airport har fått en ny flygplatsdirektör. Det är 41-åriga Anna Strömwall, som är uppvuxen i Lerum, men bor i Billdal.
I samband med att hon utbildade sig till civilingenjör i industriell ekonomi studerade hon företagsekonomi ett år i Japan. Därefter följde flera jobb på höga poster. Ledarroller som nu drivit henne vidare till nya höjder.

– Visst trivs jag i ledarrollen och jag har under åren ofta tagit den rollen. Det började tidigt under skoltiden då jag satt i elevrådet.

– Jag är lyhörd som person och är bra på att samarbeta.

Som liten växte Anna upp i Lerum. Hon säger att hon hade en fin uppväxt och att hon alltid trivts väldigt bra i Lerum. Inte minst med konst- åkningen.

– Jag tränade för Thomas Öberg tills jag var 15 år då jag fick problem med ett knä. Jag fortsatte i Lerums konståkningsklubb med att träna barngrupper.

– En sväng tränade jag även balett och sedan fick jag för mig att jag skulle spela volleyboll. Fattar egentligen inte varför, jag har ju varken längden eller bollsinne för det.

Visade sin barndom

Idag händer det att Anna sätter på sig skridskorna tillsammans med familjen, men främst står hon vid rinken för att se sina barn spela hockey.

– Jag var nyligen i Vättlehallen då de spelade match och då passade jag på att visa dem var jag bott, vilka skolor jag gått i och var min farmor och farfar bodde.

Det var Annas farfar som grundade företaget Elga i Hedefors, som senare flyttade sin verksamhet till Partille. Företaget producerade och sålde svetsutrustning.

– Året efter att jag flyttade hemifrån såldes företaget, konstaterar flygplatsdirektören.

Alla dörrar öppna

1996 tog Anna studenten från naturvetenskapliga linjen på Lerums gymnasium. På frågan om hon var med i någon kabaré kommer svaret snabbt. ”Jag har ingen estetisk ådra”. Att hon valde just den linjen har hon också ett snabbt svar på:

– Jag har alltid velat ha alla dörrar öppna.

Direkt efter studenten flyttade Anna till Linköping för att läsa till civilingenjör. Hon bodde i en studentlya som hon delade med andra studenter och hon levde studentliv.

– En jätterolig tid och det var tur att jag var ung eftersom man skulle hinna med både studier och livet utanför skolan.

– De allra flesta som studerade i Linköping kom nya, så jag fick många tajta vänner, som jag umgås med än idag.

Under universitetstiden läste Anna japanska, så när hon år 2000 fick möjlighet att vara utbytesstudent ett år i japanska Hiroshima tog hon den chansen, och läste företagsekonomi på engelska. Hon beskriver året som spännande, men också frustrerande.

– Kulturen är så annorlunda och även människorna. Jag upplevde dem som fnissiga och lite barnsliga och jag sågs som exotiskt, men hade svårt att knyta kontakt med dem.

– Det var nyttigt att själv vara utlänning och jag har stor ödmjukhet för människor som vill smälta in i det svenska samhället när de kommer från ett annat land.

Flyttade till Malmö

När Anna kom tillbaka till Sverige skulle hon avsluta sina studier, men också ta hand om kärleken som hon träffat på skolan. De flyttade ihop i Malmö, där Anna bodde några år innan kärleken tog slut. Hon flyttade då till Stockholm och började på Establish, konsultbolag inom Supply Chain management (logistik). Där var hon i fem år, varav ett i Lausanne i Schweiz, innan hon började på Swedavia som chef för säkerhetskontrollen på Arlanda.

– Det handlade bland annat om att göra flödet vid säkerhetskontrollen effektivare, men också hur resenärerna skulle bemötas på bästa sätt.

– Det är viktigt att stressade resenärer får en god upplevelse när de går genom kontrollen.

Köpte tomt i Billdal

Under den här tiden kom den skånska kärleken tillbaka i Annas liv och för tio år sedan gifte de sig. Därefter kom barnen i snabb följd vilka idag är fem, sju och nio år. För tre år sedan bestämde sig familjen för att flytta till Göteborgstrakten och köpte en tomt i Billdal.

– Den våren flyttade vi, fem personer, in hos pappa vid Stamsjön och bodde där tills huset var färdigbyggt på hösten.

– Att de öppnade dörrarna för oss tycker jag var väldigt kärleksfullt.

Från trävillans övervåning ser Anna och hennes familj havet, en plats där hon gärna befinner sig. Sedan ett halvår är de med i en båtpool tillsammans med tre andra familjer. Hon säger att hon gärna hade varit ute mer på havet, men att den tiden inte riktigt finns.

– Du frågade tidigare om jag även var chef hemma och jag svarade nej, men i köket är jag det definitivt. Jag gillar att laga mat och tycker det är roligt att hitta på nytt och variera kosten.

Samlas till middag

– Hos oss är det middag klockan 18.00, då vi försöker äta tillsammans hela familjen även om det inte alltid fungerar. Nu börjar barnen bli så stora att vi snart har matro och kan prata med varandra.

I samband med flytten till Göteborg slutade Anna på Swedavia och fick istället jobb som planeringschef för containerterminalen i Göteborgs hamn. Dagen efter hon börjat kom det första i raden av ett flertal strejkvarsel, så hon fick lite att bita i direkt.

– Tiden i hamnen var väldigt spännande och jag var kvar där i två år. Det var väldigt lärorikt och jag trivdes bra.

Blev kontaktad

För ett år sedan tog Swedavia kontakt med Anna och undrade om hon ville bli chef för Swedavia Konsult, med 100 tekniska experter under sig. Här fick hon möjlighet att knyta ihop det logistiska med konsultandet, vilket hon hade god erfarenhet av. Hon tog jobbet, men bara efter ett halvår kom en ny fråga. Om hon kunde tänka sig att bli flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

– Jag var absolut nöjd med mitt förra jobb, men den här rollen var för spännande för att tacka nej till.

Första februari var Anna Strömwalls första arbetsdag som flygplatsdirektör och hon fick en tuff start med ett varsel som lagts den 15 januari och med en transformation som flygplatsen är mitt inne i.

– Det är otroligt tråkigt med varslet, men vi måste se över kostnaderna både på kort och på lång sikt. Det är ändå viktigt att vi gör det så schysst som möjligt.

– Jag förstår att personalen är oroliga nu och det har jag all respekt för.

Trots varslet och de hårdare tiderna ser Anna Strömwall väldigt mycket fram emot att komma in i sitt nya jobb. Mycket är nytt för henne och mycket att sätta sig in i, men hon hyllar medarbetarna som är nära henne.

– Jag jobbar med ett otroligt fint team, som är en väl fungerande grupp och jag kan lite på dem.

– Det här ska bli så spännande och jag är en driven person, som vill utveckla både mig själv och andra.